);
Breaking News

Faktori koji utiču na kvalitet i prinos kravljeg mleka

Bor, Zaječar, Knjaževac, Negotin, 01.08.2019. AgroINFO, Ivanka Vidojković dipl.ing.stočarstva PSSS Zaječar Agroznanje doo Zaječar

            Кravlje mleko i proizvodi od mleka imaju izuzetnu hranljivu vrednost. Osnovne komponente mleka su voda i suva materija. Suva materija sadrži belančevine, masti, laktozu i mineralne materije. Sadržaj vode kao dominantne komponente u mleku kreće se od 80-90%. U prirodi mleko je najbolji izvor kalcijuma i fosfora pa se zato preporučuje deci, a takođe i ljudima u postoperativnom i posttraumatičnom procesu. U 100 ml.mleka ima 100-150mg kalcijuma i njegova iskoristljivost iz mleka je izuzetno dobra. Mleko je pre svega namirnica, ali i sirovina koja ima veliki potencijal, jer se iz njega može dobiti veliki broj proizvoda u obliku kiselog mleka, jogurta sireva, pavlake i dr proizvoda.

            Na kvalitet i prinos mleka kod krava utiču sledeći faktori: rasa, faza laktacije, starost grla, težina krava, muža, ishrana, promena sezone kao i ambijentalni uslovi i smeštaj. 

            Najbitniji faktor u proizvodnji mleka je rasa, jer od nje zavisi količina proizvedenog mleka  i sastav. Holštajn – frizijska rasa, poznata je kao najveći proizvođač mleka. Simentalska rasa je rasa kombinovanih svojstava. Laktacija kod krava traje 10 meseci, odnosno 305 dana. Tokom laktacije menja se sastav mleka, a količina mleka kod krava dostiže svoj maksimum između 35-60 dana, a nakon tog perioda opada po stopi od 2,5%  na nedeljnom nivou. Prinos i sastav mleka zavisi i od starosti i težine krava. Količina mleka se povećava do pete godine života (treće laktacije). Teže krave iste rase, daju više mleka.

            Ishrana je najvažniji činilac koji koji utiče na količinu i sastav mleka. Kada je ishrana mlečnih krava u pitanju, bitan je odnos koncentrovanog i kabastog dela obroka. Povećanjem udela koncentrovane hrane u ukupnom obroku povećava se ukupna proizvodnja mleka, ali smanjuje udeo mlečne masti u mleku. Zamena sena silažom dovodi do povećanja proizvodnje mleka. Čista voda za piće kravama mora uvek da je dostupna, jer leti visokomlečna krava može da popije do 150 litara vode.  

            Od svih uslova spoljne sredine, na kvalitet i prinos mleka najviše utiče temperatura. Gornja granica koju u našim uslovima krave mogu da podnesu je 27,5 C. Povećanjem temperature iznad ove granice opada konzumiranje hrane i proizvodnja mleka. Na 44 °C konzumiranje potpuno prestaje. Temperatura niža od -4 C, utiče na smanjenje količine mleka. U našim uslovima na – 4 °C mlečnost opada za 4%. Relativna vlažnost vazduha ponekad više utiče na krave od same temperature. Ako je relativna vlažnost vazduha iznad 90% dolazi do opadanja u proizvodnji mleka. Za smeštaj je bitno: tip ležišta (širina i dužina), vrsta podova, uslovi za mužu i za održavanje higijene. Za mlečnost krava bitna je svetlost, a preporučuje se da odnos površina prozor/pod bude 1/15. Sa promenom sezone ( zima – leto) menja se način ishrane, način držanja, stadijum laktacije i dr. Suva materija u mleku se smanjuje u proleće, a najveća je zimi. Mlečna mast se smanjuje leti, kao i proteini. Laktoza i mineralne materije su stabilne tokom cele godine.

Tekst je nastao u okviru Projekta „AGROINFO – sezona 2.“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !