);

UG „Stara planina“ o upravljanju zaštićenim područjima

Bor, Niš, Pirot, 30.08.2019.

Krajem prošlog vikenda, Društvo „Stara planina“ iz Pirota je organizovalo prezentacije o modelima upravljanja u zaštićenim prirodnim dobrima u Srbiji i Evropi. Prezentacije su organizovane u Nišu, Zajačaru i Knjaževcu i deo su prjekta „Provera Evropske stvarnosti“.

Projekat Društvo realizuje u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, finansiranog sredstvima Švedske.

Cilj prezentacija bio je da se:

Predstave razlike u pristupu upravljanju  zaštićenim područjima kod nas i u EU da bi otvorili dijalog  o njima u kontekstu procesa pridruživanja.

Da se detaljnije razmotre neke od koristi i vrednosti zaštićenih prirodnih dobara kako bi se ukazalo na važnost učešća lokalnih zajednica u njihovom upravljanju.

Nikolaj Nenčev, direktor Parka prirode „Vračanski Bakan“ iz Bugarske predstavio je evropske modele upravljanja I osnovne razlike u konceptima u Evropi I kod nas. Nenčev je istakao da je osnovno kod upravljanja u evropskim parkovima prirode, da se uspostavi nezavisna kontrola upravljača I da upravljač ne ostvaruje finanansijsku korist organizovanjem sopstvene privredne delatnosti na teritoriji parka.

Dr. Dušan Mijović, predstavnik Društva Stara planina istakao je da postojeći model ima mnogo manjkavosti ali da je najveća manjkavost činjenica da JP Srbijašume kao upravljač u zaštićenim prirodnim dobrima  ima I ulogu čuvara I ulogu korisnika prirodnih bogatstava što je samo po sebi paradoks.

Društvo Stara planina je 29.08.2019g, na ovu temu organizovalo konferenciju sa učešćem ekoloških organizacija iz Srbije. Konferencija je održana u svečanoj sali gradske uprave Pirot.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !