);
Breaking News

Dan bez automobila – Hodajte sa nama!

Bor, Paraćin, Beograd 22.09.2019. #EUROPEANMOBILITYWEEK Gradjanska citaonica Evropa

20. septembar se širom sveta obeležava kao Svetski dan bez automobila, dan kada, umesto automobilom, poslovne i privatne obaveze završavamo pešice, vožnjom bicikla ili javnim prevozom. Dan bez automobila obeležen je i u Boru i Paraćinu pod sloganom: Dan bez automobila – Hodajte sa nama!

Gradjanska čitaonica Evropa Bor je sa partnerskim organizacijama u Boru i Paraćinu uzela učešće u obeležavanju medjunarodnog dana Mobilnosti i postavila ih na medjunarodnoj mapi gradova bez automobila.

Članovi Gradjanske čitaonica Evropa sa Udruženjem Alternativa Bor i Dom omladine Bor subotnjom šensom i debatom o alternativnim oblicima transporta animirali su svoje članove da prošetaju ulicama Grada Bora.

Ekološki DANI BORA Polaznici ekološke škole Zelene oaze Bora edukativnim izletom na planinu Stol obeležili su svetske dane planina, mobilnosti i turizma. Pored snimanja fotografija i prikupljanja uzoraka biljnog i životinjskog sveta pod voćstvom profesora biologije Nataše Randjelović i Aleksandra Bogosavljevića, polaznici ekološke skole su imali mogucnost da čuju i predavanje o geologiji i geodiverzitetu koje je održala Snežana Kovačević, dipl. geolog iz kompanije Rakita ZiJin

KORISTI ZA ZDRAVLJE
– Biciklisti u proseku žive dve godine duže od ljudi koji ne voze bicikl i zbog bolesti izostaju 15 % manje dana s posla.
– 25 minuta brzog hoda svaki dan produžava život za sedam godina – studija u Norveškoj pratila je grupu starijih muškaraca u njihovim sedamdesetim i osamdesetim godinama i utvrdila da samo 30 minuta vežbanja dnevno, primera radi vožnja bicikle, tim muškarcima obezbedjuje pet godina duži život u uporedjenju s muškarcima koji
se nisu bavili nikakvom fizičkom aktivnošću.

U Paraćinu je u okviru Projekta ReLOaD Moje Eko obdanište u 4. obdaništa sa roditeljima i vaspitačima promovisano dovodjenje i preuzimanje dece pešačenjem, gde su u okviru Eko Obdaništa – deca starosti od 5.5 to 14, 5 godina iz gradske sredine – u okviru akcije Hodajte sa nama! čitave nedelje dolazila i odlazila kući pešice.

Projekat Moje EKO obdanište realizuje se u okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD)“, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji. 

ReLOaD #ReLOaDSerbia #LokalnaDemokratija #ZapadniBalkan Regional @Programme on Local Democracy​ @UNDP Serbia​ #mobilityweek

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !