);

IPARD – Nabavka novih traktora

Bor, 02.10.2019. AgroINFO, Saša Stamenković, dipl. ing. poljoprivrede za ekonomiku

            Nedavno je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo javni poziv za nabavku novog traktora iz sredstava IPARD-a, što je drugi put od kako je ustanovljen u našoj zemlji. 

            Za nabavku traktora izdvojeno blizu milijardu i 211 miliona dinara. Proizvođači će za  nove traktore moći da konkurišu do 25. novembra 2019. godine. 

            Novina je u ovom pozivu, a što je nedavno i promenjeno u pravilniku koji definiše pravila za investiranje u mehanizaciju i opremanje poljoprivrednih gazdinstava iz IPARD-a, da su u ovu priču uključeni vinogradari i proizvođači kokošjih jaja.

            Snaga traktora za koji se aplicira zavisi od sektora ulaganja i obima proizvodnje. Tako su za voćarstvo za proizvođače koji imaju od 2-10 ha prijavljenih površina predviđeni traktori snage do 60 kW, od 10-50 ha, traktori snage do 80 kW, a od 50-100 ha traktori do 100kW. U sektoru grožđa, primenjena formula za snagu traktora je identična kao i kod sektora voća. Proizvođači u sektoru mesa mogu da konkurišu za traktore do 60 kW ukoliko poseduju kapacitete od 4 hiljade do 20 hiljada brojlera po turnusu, za traktore do 70 kW, ako imaju turnus od 20 hiljada do 40 hiljada brojlera. Stočari koji imaju proizvodne kapacitete, odnosno objekte za držanje od 20 do 40 grla goveda, zatim od 100 do hiljadu svinja ili od 150 do 400 ovaca ili koza, moći će da nabave traktor do 80 kW. Snažniji traktori (do 100 kW) namenjeni su proizvođačima sa kapacitetima od 40 do hiljadu goveda, hiljadu do 10 hiljada grla svinja, 400 do hiljadu ovaca ili koza, odnosno 40 hiljada do 50 hiljada brojlera po turnusu.

            Što se tiče sektora mleka, predviđene su dve kategorije traktora. Do 80 kW, za proizvođače koji imaju između 20 i 50 muznih krava, i do 100 kW za stočare koji imaju od 50 do 300 mlečnih krava.

            U takozvanom sektoru ostalih useva ratari koji obrađuju između 2 i 20 ha moći će da računaju na podsticaje za nabavku traktora do 80 kW, a oni koji obrađuju od 20 do 50 ha , traktore do 100 kW.

            Za nove traktore će moći da apliciraju povrtari i proizvođači jaja.

            Prilikom konkurisanja i bodovanja, svaka stavka nosi određen broj poena, boduje se npr. da li je proizvođač mlađi od 40 godina, ili je žena nosilac poljoprivrednog gazdinstva, da li se gazdinstvo nalazi u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, a boduje se i iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji. Pored standardne dokumentacije koja se dostavlja prilikom podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje iz navionalnih mera, za IPARD je potrebno priložiti i biznis plan.

            Inače, u slučaju da više zahteva imaju isti broj bodova, prednost će imati onaj koji je podnet ranije. 

            Prema pravilniku, proizvođači mogu da konkurišu za investicije u sektorima mleka i mesa od 5.000 do milion evra, u sektorima voća, povrća, ostalih useva, do 700 hiljada evra. Procenat povraćaja novca iznosi od 60-80%, ako se radi i o investicijama u zaštitu životne sredine. Evropska unija u podsticajima IPARD-a učestvuje sa 75%, ostatak je obezbeđen iz budžeta Republike Srbije. 

Tekst je nastao u okviru Projekta „AGROINFO – sezona 2.“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !