);
Breaking News

Katastar rudarskog otpada

Bor, Beograd, Zaječar, Knjaževac, Majdanpek, 09.10.2019.

Javna prezentaciju projekta „Katastar rudarskog otpada“ održaće se u Boru 10. oktobra 2019. godine u hotelu Albo sa početkom u 12h.

Životna sredina u Boru degradirana je vekovnim procesom rudarenja i nagomilanim rudarskim otpadom. Procena rizika na životnu sredinu i zdravlje stanovništva jedan je od zadataka ovog projekta. Mikro čestice PM2.5 i PM10 koje se i ovih dana mere u vazduhu iznad grada svakako predstavljaju nasledje i nebrigu doskorašnjih vlastodržaca u RTB-u Bor.

Katastar rudarskog otpada Republike Srbije je projekat koji za ima za cilj dalji razvoj i unapređenje sistema upravljanja rudarskim otpadom u Republici Srbiji kroz izradu inventara – katastra rudarskog otpada. Predviđeno je da katastar bude izrađen u obliku internet aplikacije i knjige i da sadrži procenu rizika, karakterizaciju i klasifikaciju rudarskog otpada.

Програм_Јавна-презентација-пројекта-Катастар-рударског-отпада

Korisnik projekta je Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije. Ovo je jedan od prvih projekata u okviru tzv. decentralizovanog sistema upravljanja što znači da projekat sprovode institucije države Srbije u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji.

Opšti cilj projekta je da pruži pomoć Srbiji u harmonizaciji zakonodavstva sa regulativom EU u oblasti životne sredine i klimatskih promena kroz izgradnju institucija i unapređenje infrastrukture u oblasti životne sredine. Konkretan cilj je razvoj i poboljšanje sistema upravljanja rudarskim otpadom.

Projekat vredan 2,1 miliona evra finansira Evropska unija u iznosu od 90% sredstava, dok preostalih 10% obezbeđuje Vlada Republike Srbije, kroz Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Ministarstva finansija kao naručioca.

Projekat realizuje konzorcijum nemačkih kompanija PLEJADES i DMT.

Projekat se sprovodi od februara 2017. do januara 2021. godine.

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !