);
Breaking News

Održan 4. ekološki protest

Bor, 15.11.2019.

U Boru je danas održan 4. ekološki protest protiv aerozagađenja. Više stotina Borana i gradja okolnih gradova Zaječara, Knjaževca, Boljevca i Majdanpeka okupilo se ispred zgrade Generalne direkcije nekadašnjeg RTB-a Bor, a sada Zidjin Cooper Bor. Mnogi apeli, od građana do ekoloških udruženja i političkih organizacija, upućeni na adresu odgovornih u Republici i lokalnoj samoupravi nisu urodili plodom, pa se pristupilo gradjanskim ekološkim protestima.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, samo od početka ove godine pa do sredine avgusta merne stanice za kontrolu kvaliteta vazduha u Boru 199 puta su zabeležile vrednosti sumpor dioksida iznad dozvoljenih granica. Od toga je sedam puta zagađenje bilo opasno po zdravlje ljudi.

Boranima su na ovom 4. eko protestu podršku pružile i organizacije iz Beograda, Kruševca i sa Stare planine.

“Ovo je trovanje, ovo je genocid. Tražimo da se smanji proizvodnja, da bi smanjilo zagađenje dok se ne sanira ono što je neophodno. Opasan zahtev? Kako bezobrazno od nas. Stavljamo zdravlje naše dece ispred profita stranog investitora. Jel grešimo? Da li je vaš profit važniji od zdravlja naše dece”, upitala je Katarina Vasković na početku protesta dodavši: “Zato smo mi danas ovde, da im kažemo da nećemo odustati. Zdravlje svakog borskog deteta je bitnije od svih njihovih para, jer zdravlje naše dece nema cenu i zdravlje naše dece nije na prodaju”.

Zoran Janković, predstavnik ekološkog udruženja “Eko ist”, podsetio je prisutne da ova organizacija predvodila i ekološke proteste 2015. godine a da je vlaška buna 1935. bila prva ekološka buna u Evropi.

Udvostručili ste proizvodnju u topionici što je ekonomski dobro i za vas, i za radnike i za grad, ali ste zato višestruko zatrovali vazduh sumpor dioksidom i teškim metalima što je ravno genocidu. Upozoravamo vas da znamo šta radite, da radite na daljem uvećanju proizvodnje, a da predhodno niste obezbedili uslove za smanjenje aerozagađenja, upozoravamo vas da znamo da topite polimetaličnu rudu iz rudnika Gornjeg Milanovca, Vranja, Bosilegrada čijom preradom nas Borane zasipate olovom, cinkom, arsenom i ostalim teškim metalima, rudom koja se zbog prevelike opasnosti gotovo nikad nije topila u Boru”, rekao je Janković dodavši da je Zidjin naneo “trajnu štetu zdravlju borske dece”.

Prisutne je ispred saveta mesnih zajednica Stare Planine pozdravio Saša Ilić o uticaju na zdravlje govorila je lekar u penziji Dr. Dragica Radošević. Na današnjem protestu okupljenim građanima obratio se i Student Srđan Marković sa antivladinih protesta „Jedan od pet miliona“ i Miodrag Živković iz sela Slatina. Na protestu je bio i potpredsednik opozicione Stranke sloboda i pravda Borko Stefanović. Novi protest zakazan je za sledeći petak ispred direkcije Zidjina u Boru.

Оставите одговор