);
Breaking News

UPOZNAJTE ČEDLER ORAH

Bor, 10.12.2019. AgroINFO

U sredu, 11. decembra 2019. godine, u 12 časova u sali Grada Bora biće održana info-sesija u okviru projekta ​platforme podrskarazvoju.com i kompanije Misbell doo iz Beograda, ​gde će biti predstavljene mogućnosti podizanja zasada Čedler oraha uz mogućnost korišćenja subvencija i odloženog plaćanja.

Stručni tim kompanije Misbell će prezentovati uslove i način podizanja zasada, tehnologiju održavanja i negovanja zasada kao i očekivane prinose, zajedno sa primerima zasada i poljoprivrednika sa kojima već postoji saradnja.
Kompanija Misbell vodi registar zasađenih čedler oraha gde se otkup vršiti samo i isključivo od Misbell kooperanata. Prilikom uspostavljanja saradnje Misbell svojim kupcima nudi mogućnost otkupa, po berzanskoj ceni oraha, stim što se poljoprivrednom proizvođaču ostavlja mogućnost izbora da otkup ponudi i drugim licima.


O ČEDLER ORAHU
Sorta Chandler je jedna od najprofitabilnijih u svetu. Nastala je 80 tih godina prošlog veka u Kaliforniji.
U Turskoj se uspešno gaji već duži niz godina, a od 2016 god je registrovana kod nas i podignuti su prvi zasadi.
Chandler je berzanska roba sa stabilnom cenom. Uz pravilno skladištenje može se čuvati i do 2 godine. U savremenim zasadima gotovo sve se radi uz pomoć mehanizacije što u mnogome olakšava radove u voćnjaku.
Kasna je sorta, prilagođena našim klimatskim uslovima. Gaji se intenzivno u gustom sklopu uz obavezan sistem za navodnjavanje. Na 1 ha se može zasaditi oko 300 biljaka. Prve 4 se orezuje, a u 4. godini se očekuje i prvi prinos. Oko 10te godine ulazi u punu rodnost.
Pravilnom rezidbom, održavanjem, djubrenjem i zaštitom mogu da se očekuju izvanredni prinosi. Životni vek mu je preko 50 godina. Pogodan je za sadnju u vinogradarskih područjima širom Srbije. Pre podizanja zasada potrebna je dobra priprema i analiza zemljišta

Оставите одговор