);

Kvalitet vazduha – Javno slušanje

Bor, Beograd, Novi Sad, Smederevo, Valjevo 12.02.2020. MCBorKvalitet vazduha u Srbiji

 Održano je javno slušanje na temu „Kvalitet vazduha u Srbiji“. Resorni ministri i zamenik gradonačelnika Beograda kažu da je u pitanju problem star nekoliko decenija. Toplica Marjanović tražio kontrolu industrijskog zagadjenja u Boru.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković poručila je da se mora voditi kontinurana briga o zaštiti životne sredine, a ne samo kada se problemi dese. Maja Gojković je i predsednica Odbora za zaštitu životne sredine. Rekla je „da je cilj javnog slušanja da se okupe sve relevantne institucije i zatraže odgovori na aktuelna pitanja, a sve su u interesu građana“. Ona je pozdravila odluku Vlade Srbije da sistemski radi na rešavanju pitanja zašštite vazduha u Srbiji. Formiraćemo posebno telo koje će koordinirati rad svih državnih organa i obaveštavati javnost.

„Odbor za zaštitu životne sredine spreman je da radi na daljem poboljšanju zakonodavnog okvira, a vreme je i da Srbija donese zakon o klimatskim promenama.“ – apelovala je Predsednioca skupštine da se što pre donese strategija zaštite vazduha.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je za energetski sektor zaštita životne sredine pitanje od najvećeg prioriteta. U toku su projekti vredni 485 miliona evra koji imaju za cilj da doprinesu smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu.

„Ministarstvo je radilo sve vreme ono što jeste u opisu onoga što i ministarstvo treba da radi“, rekao je Goran Trivan, ministar životne sredine. „Važno da se vodi računa o crnim tačkama odnosno gradovima u kojima je najveće zagađenje“ i dodao da je saobraćaj jedan od najvećih zagađivača, a potom i individulana ložista. On je dodao da je zbog toga važan sistem monitoringa i dodao da je za proširenje mreže monitoringa ove godiine planirano 25 miliona dinara.

Toplica Marjanović, predstavnik DMI Bor i konzorcijuma ekoloških NVO iz Bora, zahtevao je pojačan inspekcijski nadzor nad prepoznatim industrijskim zagadjivačem u Boru. Neophodna je uskladjenost emisije gasova iz proizvodnih kapaciteta Topionice u Boru sa proizvodnjom. Posebno je tražio kontrolu kvaliteta uvoznih koncentrata od strane inspektora zaštite životne sredine.

Оставите одговор