);

Bor obeležio Dan državnosti

Bor, 15.02.2019. MCBor – Dan državnosti

Sretenje – Dan državnosti

U Srbiji se slavi 15. februar – Dan državnosti. U znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka. To je i dan kada je 1835. godine proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

Centralna proslava obeležavanja praznika održana je u Orašcu. Dan državnosti svečano je obeležen i u Boru u organizaciji Saveza rezervnih vojnih starešina. Na spomenik ratnicima poginulim u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu položeno je cveće i venci. Vence su tim povodom položili predstavnici Gradske uprave, Organizacije rezervnih vojnih starešina i više organizacija i partija.

Sretenje je kao državni praznik proglašen odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan se praznuje 15. i 16. februara. O značaju obeležavanja ovog istorijskog datuma govorio je član Gradskog veća u Boru Srećko Zdravković: “15.februar je za sve nas značajan datum. Nakon seče knezova gde se narod pobunio i organizovao protiv Turaka i pokrenuo Prvi srpski ustanak koji je izuzetno značajan u našoj istoriji. Za kratko vreme, 1835. godine napravljen je i naš prvi Ustav, koji je u to doba bio oličen liberalizmom i demokratijom, kao retko gde u Evropi. Ovim Ustavom ukinut je feudalni sistem, a to nije odgovaralo ni Austro-Ugarskoj, ni Turskoj, pa čak ni Rusiji”, istakao je Srećko Zdravković, član Gradskog veća u Boru.

Značaj podizanja Prvog srpskog ustanka je da su prve vojne jedinice tada formirane. Reguralna stajaća Vojska formirana je istog dana 1809. godine kada je formirano šest bataljona pešadije i jedan bataljon artiljerije. Do današnjeg dana nosimo tradiciju Vojske Srbije“, rekao je Momčilo Radisavljević, predsednik ORVS Bor.

Svečana akademija

Povodom Dana državnosti Srbije, u sali Doma kulture u Boru, održana je i svečana akademija. U okviru ove manifestacije organizovan je prigodan kulturno umetnički program. U programu su učestvovali članovi KUD-a „Novo Selište“ i grupa pevača.

Оставите одговор