);

Počeo Sajam turizma – Put pod noge

Bor, Beograd, Zaječar, Knjaževac, Negotin, Kladovo, 20.02.2020. MCBor – Sajam turizma

Ministar Ljajić: 2020. godina reformi i novih investicija u turizam Srbije

Na Beogradskom sajmu otvoren je 42. Međunarodni sajam turizma i tri srodne izložbe, Međunarodni sajam vina „BeoWine“, Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo „Horeca-oprema“ i Sajam suvenira „Vidi Srbiju“.

Do nedelje, 23. februara, pod sloganom „Put pod noge”, turističku ponudu predstaviće više od 900 izlagača iz 40 zemalja, uz prisustvo značajnog broja poslovnih posetilaca iz svih delova sveta kao i, za putovanja i nove destinacije, uvek zainteresovane najšire publike.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja prikazan je kratki film o Beogradu kao turističkoj destinaciji, agradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da prestonica Srbije beleži stalni rast broja turista i dodao da ih je u prošloj godini bilo između osam i devet odsto više nego u 2018. Kako je rekao, u Beogradu je u prošloj godini zabeleženo 2.700.000 noćenja, a glavni grad Srbije je prvi put imao više od million stranih gostiju.

Radojičić je dodao da Beograd može mnogo da ponudi u poslovnom i kongresnom turizmu, i da će daljim razvojem infrastrukture prestonica dati doprinos i u tom segment.

„U Beogradu je prošle godine otvoreno 13 novih hotela, trenutno ih je ukupno 112, ali taj broj nije dovoljan za grad koji sve više razvija tirističke potencijale“, rekao je Radojičić.

Radojičić je izrazio zadovoljstvo što je Republika Egipat ove godine zemlja partner sajma i naglasio da Srbija u turizmu može mnogo da nauči od zemlje koja je, kako kaže, kolevka civilizacije i ima bogato kulturno i istorijsko nasleđe. Dodao je da ove godine Šri Lanka, Kenija i Slovačka prvi put učestvuju na sajmu i da će sajam po ponudi i broju posetilaca biti bolji od prošlogodišnjeg.

Pošto je publika imala priliku da pogleda promotivni film o Republici Egipat, u svom obraćanju dr Gada Šalabi, zamenica ministra zadužena za turizam u Ministarstvu za turizam i antikvitete AR Egipat,istakla je dobre odnose Srbije i Egipta i sajam kao dobru prilka da se ti odnosi dodatno unaprede.Ministarstva turizma dve zemlje imaju sporazum o razumevanju, rade zajednički ekonomski komitet i zajednički poslovni savet, a zaključena su i tri sporazuma o saradnji šest gradova Egipta i Srbije. 

Najveću turističku mafestaciju, Beogradski sajam turizma otvorio je Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić porukom da će 2020. biti godina reformi i novih investicija u turizam Srbije.

On je naveo da svake godine u turističke posete putuje 1,3 miliona građana Srbije i da su novim propisima dodatno zaštićeni putnici i sprečene zloupotrebe i prevare, odnosno uveden je red u rad turističkih agencija. „Od aprila će biti u funkciji eTurist, centralni informacioni sistem, koji će olakšati prijavu gostiju i kategorizaciju turističkih objekata“, rekao je Ljajić.

Najavio je da će u 45 projekata u oblasti turizma, među kojima je najznačajniji izgradnja gondole od Brzeća od Kopaonika, biti uloženo 200 miliona evra, a očekuju se i značajne privatne investicije u tom sektoru.„Plan je da ove godine Srbiju poseti četiri miliona turista, podjednak broj domaćih i stranih, da ostvarimo 10,6 miliona noćenja i devizni priliv od 1,5 milijardi evra“, rekao je Ljajić i izrazio očekivanja da će epidemija korona virusa uskoro prestati i da neće naneti veću štetu turizmu Srbije.

Posetioci Sajma turizma, vina, ugostiteljstva i suvenira, pored ekskluzivnih sajamskih pogodnosti, odabira destinacija za putovanje i odmor uživaće svim čulima u ukusima i mirisima gastronomske ponude, specijaliteta ovog podneblja, ali i degustaciji najboljih vina, rakija, pića, kao i suvenira iz svih krajeva Srbije.

Prezentacije na štandovima, demonstracije ugostiteljskih veština na najmodernijoj opremi uz degustacije proizvoda, razlog su zašto posetioci svakog februara iščekuju ovaj nezamenljivi i vanserijski događaj.

Pod kupolama Beogradskog sajma, na najvećoj turističkoj smotri u regionu, govoriće se na svim jezicima sveta, promovisati najlepše vrednosti kultura, naroda i običaja, i afirmisati bogata simbolika putovanja.

Radno vreme manifestacije: četvrtak, 20., petak 21. i subota 22. februar od 10 do 19h i nedelja, 23. februar od 10 do 18h.

Ulaznice: Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, a za grupne posete 300 dinara. Cena porodične ulaznice (roditelje sa decom starosti do 16 godina) 800 dinara.

Parking: 200 dinara po satu.

Istok Srbije i Podunavlje su biseri Srbije

Prvog dana Međunarodnog beogradskog sajma turizma predstavljen je početak projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ u okviru kojeg su EU i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj uložili 16,5 miliona evra za projekte na istoku Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Sajam turizma došao je u pratnji šefa delegacije Evropske unije Semom Fabricijem i otpravnice poslova u ambasadi Nemačke u Beogradu Dorotee Gizelman.

U fokusu projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ je osam opština i gradova u Istočnoj Srbiji i Podunavlju – Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek.

Predsednik Vučić rekao je na predstavljanju da će istok Srbije drugačije kada svi ovi projekti budu implementirani i dodao da će se razviti i druge grane, a ne samo turizam.

Tih 16,5 miliona evra za različite projekte je ogroman novac… Neće da promeni sve, ali je teško da bismo, bez obzira na sve uspehe koje imamo u ekonomskoj politici, mogli da izdvojimo novac za ove projekte“, rekao je Vučić.

Ocenio da EU na pametan način ulaže novac u strateški razvoj i turističke potencijale, ali i dubinski i raznovrsno, kako bi Srbija mogla da privuče različite kategorije ljudi da dođu na istok naše zemlje. „Istok Srbije i Podunavlje su biseri Srbije, koje do danas nismo iskoristili“, rekao je Vučić. Podsetio je da je uz pomoć EU obnovljena Golubačka tvrđava i istakao da će, kada budu završeni projekti, i Kladovo, Negotin, Zaječar i drugi delovi istočne Srbije, potpuno drugačije izgledati.

Timočka krajina

Uz predstavnike diplomatskog kora, svečanosti su prisustvovali i gradonačelnici i predsednici opština uključeni u ovaj projekat, među kojima i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Ovim projektom započinje izgradnja 2664 m2 objekata na lokalitetu Feliks Romulijane, među kojima je centar za posetioce, prijemni deo, smeštajni deo za posetioce i istraživače i istraživački deo. Ovo, po rečima gradonačelnika Ničića predstavlja zametak ozbiljnog ulaganja u razvoj turizma kako u Zaječaru, tako i u čitavoj Timočkoj Krajini.

Vrednost projekta je 3,2 miliona evra, a početak njegove realizacije očekuje se do kraja ove godine ili u proleće 2021. godine.

Оставите одговор