);

Zijin Bor: Povećanje kapaciteta Topionice u 2020.

Bor, 29.02.2020. MCBor – Povećanje kapaciteta Topionice

Zijin Mining planira da poveća kapacitet proizvodnje katodnog bakara sa sadašnjih 80.000 t/god na 150.000 t/god sa mogućnošću daljeg proširenja kapaciteta na 200.000 t/god.

Idejno rešenje Projekat povećanja kapaciteta topionice bakra u okviru kompleksa Serbia Zijin Bor Copper d.o.o. Bor.

Povećanje kapaciteta Topionice

Topionica bakra Serbia Zijin Bor Copper d.o.o. Bor smeštena je u gradu Bor, u neposrednoj blizini rudnika. U ovom trenutku, preduzeće Zijin Mining Group okončalo je akviziciju preduzeća RTB Group, Srbija. Preduzeće RTB Group, sa istorijom dužom od 100 godina, osnovano je 1907. godine, fokusirajući se od svog početka na razvoj rudarske industrije.

Poslednja značajna rekonstrukcija izvedena je 2015. Godine od strane SNC Lavalin-a i Outotec-a a izvedena je zbog zastarele tehnološke opreme i neusaglašenosti sa ekološkim standardima. Rekonstrukcija je uključivala rušenje jedne plamene peći, instalacije nove FSF peći (Flash Smelting Furnace), gradnju novog sistema za parno sušenje, kotla utilizatora (WHB) i elektrostatičkog filtera (ESP), kao i izgradnje nove Fabrike sumporne kiseline. U okviru rekonstrukcije instalirano je postrojenje za sporo hlađenje šljake i izvršena je rekonstrukcija sistema za pripremu šarže, pogona za flotaciju šljake i sistema za tretman gasova sekcije Pierce-Smith (PS) konvertora. Izagrađen je i novi pogon za proizvodnju kiseonika od strane Mesera, snabdevača tehničkim gasovima. Anodna i elektrolitička rafinacija su zadržane tokom rekonstrukcije.

Urbanistički projekat možete videti ovde.

Nakon rekonstrukcije topionica trenutno ima proizvodni kapacitet od 80.000t katodnog bakra godišnje. Ulazni kapacitet prerade koncentrata je 400.000 t/god. Prema podacima trenutno se prerađuje 360.000 t koncentrata i proizvodi oko 70.000 t katodnog bakra.

Nakon privatizacija kompanija Zijin Mining planira da poveća kapacitet proizvodnje katodnog bakara na 150.000 t/god sa mogućnošću daljeg proširenja kapaciteta na 200.000 t/god. Delovi postrojenja će odmah biti projektovani tako da zadovolji potrebe kapaciteta od 200.000 t/god, dok će u ostalim delovima postrojenja biti ostavljen neophodan prostor za dalje proširenje kapaciteta u budućnosti. Trenutna rekonstrukcija će uključiti pored povećanja kapaciteta proizvodnje topionice, unapređenje zastarele opreme, kao i stepena zaštite životne sredine.

javna-prezentacija-UPR-ZIDJIN

Оставите одговор