);

Dan sećanja na NATO bombe

Bor, Beograd, 24.03.2020. MCBordan sećanja

NATO bombardovanje Jugoslavije počelo je 24. marta i završilo se 10. juna 1999. godine. Tokom 78 dana ubijeno je najmanje 2500 a ranjeno i povređeno više od 12 500 ljudi. Napadi na Srbiju započeli su 24. marta 1999. godine, a poslednji napad dogodio se 10. juna, u 13.15 nedaleko od Кosovske Кamenice. Poginulo je, ili nestalo, 1008 pripadnika vojske i policije, od čega je 659 pripadnika vojske, a 349 pripadnika policije. Teže i lakše ranjeno oko 6000 civila, među njima 2700 dece. Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratni gubici NATO u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni. SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Кosovo i Metohija. Zvanični povod za početak operacije bila je, navodno, zaštita albanskog stanovništva Кosova od etničkog čišćenja i „humanitarne katastrofe“.

Zašto ?

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku.

Napadi na SRJ vršeni su sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, a neke operacije izvršavali su i bombarderi koji su poletali iz baza u Zapadnoj Evropi, pa i iz SAD.

Bombardovanje Bora

 Bor je tokom NATO agresije bombardovan sedam puta. Bombardovana su dva cilja: stovarište goriva bivšeg “Jugopetrola” i trafostanica u krugu RTB-a, iz koje su se strujom napajali rudarsko-metalurški kompleks, gađani su sedam puta tokom maja meseca.

Prvo bombardovanje Bora, dogodilo se 15. maja. Tokom dana bombe su pale na rezevore “Jugopetrola” na “slatinskom putu”, a uveče i na glavnu trafostanicu RTB-a.
17. maja tokom bombardovanha “Jugopetrola”, jedno lice je izgubilo život.

Analize Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) pokazuju da je prilikom razaranja trafostanice RTB-a iz kondenzatorskih baterija iscurelo kancerogeno ulje – piralen. Sa opasnom materijom susrelo se više 260 radnika borskog basena koji su bili angažovani na rasčišćavanju ruševina i saniranju štete.

Prema dostupnim podacima, dvanaest pripadnika oružanih snaga vojske i policije iz opštine Bor nastradalo je učestvujući u ratu 1999. godine.

dan sećanja

DA SE NE ZABORAVI – CITATI IZ 1999. 
”Rat protiv Srba nije više samo vojni sukob. To je bitka između dobra i zla, između civilizacije i varvarstva.“
(Toni Bler, britanski premije) 

”Neka se Srbi podave u sopstvenom smradu.“
(Helmut Kol, nJemački kancelar) 

„Srbe treba spokojno bombardovati, jer će sve brzo zaboraviti.”
(DžejmI Šej, portparol NATO) 

„Prošle nedelje imali smo devetoro ubijenih Srba, ove nedelje – osmoro. To je jasan napredak.”
(Bernar Kušner, šef civilne misije UN na Kosovu i Metohiji) 

„Srbi nisu naročito pametni.“ 
„Srpska djeca se više neće smijati.”
(Lorens Inglberger, bivši državni sekretar SAD) 

”Srbi su dvodimenzionalan narod sa težnjom ka prostakluku. Životinje koriste svoje resurse znatno sređenije, nego ovi naopaki stvorovi, čija pripadnost ljudskoj rasi je u velikom zakašnjenju.“
(Ser Piter Justinov)

Оставите одговор