);

04. April – Dan studenata – sećanje na stradanje Žarka Marinovića

Bor, Beograd, 04.04.2020. MCBorBU – Dan studenata

Studenti su oduvek bili gorivo koje je pokretalo zupčanike razvoja

„Studenti su oduvek bili gorivo koje je pokretalo zupčanike razvoja ali i nosioci ideja koje su menjale društva na bolje“. – izjavio je predsednik Saveza studenata Beograda Ilija Todorović.

„A pre tačno 84 godine, student prava Žarko Marinović izgubio je život u borbi za svoja uverenja. Zbog svoje žrtve. Postao je simbol borbe protiv represije i značaja studenata za društvo. Njegovu godišnjicu smrti obeležavamo kao Dan studenata“ – rekao je Todorović.

„Biti student, u svetu u kom je visoko obrazovanje i dalje privilegija, sa sobom nosi odgovornost – prema sebi, prema našim bližnjima i prema društvu. Odgovornost da menjamo svet oko sebe zarad napretka koji ćemo osetiti mi, ali i svi oni koji tek treba da dođu na naša mesta. A za sve promene, potrebna je volja. Onakva kakvu je imao Žarko Marinović. Zato vas u ovom čudnom vremenu pozivam da ostanete čvrste volje, da se ne pokolebate lako pred izazovima i gledate napred“, dodao je Todorović.

Poruke studenata 

Predsednica Studentskog parlamenta Margareta Smiljanić se svakog 4. aprila priseti svih događaja koji su obeležile njeno studiranje.

„Mislim da iz godine u godinu pokazujemo koliko su studenti organizovani i marljivi. Iako se trud, zalaganje i rad studenata u prethodnim godinama više ceni i uvažava nego ranije. Mislim da na tom putu još moramo da radimo, a vidim spremnost svih mojih kolega da u tome uspeju“, izjavila je Smiljanićeva.

Poručuje da bez sloge nema napretka.

„Moramo svi biti ponosni na aktivnosti drugih oko sebe i dozvoliti da nas one podstaknu da više radimo na sebi i svom usavršavanju. Generacije pre nas borile su se i uspešno izborile u vremenima velikih kriza, ratova, državnih udara i promena, da bi nam obezbedile stanje koje imamo sada u sistemu obrazovanja, na nama je da vredno nastavimo i nakon ove pandemije, zdravi, odmorni i spremni da još više menjamo ovo društvo“, dodala je Smiljanićeva.

Hiljade studenata pomaže – prave vizire, maske i rade na stvaranju prvog srpskog respiratora

Dan studenata čestitao je i student prorektor Jagoša Stojanović.

„Čestitam Dan studenata svim studentima i onima koji se tako i dalje osećaju. Shodno trenutnoj situaciji, voleo bih da se zahvalim našim kolegama koji su u prvim frontovima borbe protiv zaraze virusom Kovid-19 koja je zadesila našu državu. Hiljade studenata pomaže koliko može. Volontira, dostavlja hranu i potrebne stvari onima koji nisu u mogućnosti da ih nabave. Prave vizire, maske i rade na stvaranju prvog srpskog respiratora“, rekao je Jagoša Stojanović.

Smatra da je to potreban i dovoljan pokazatelj veličine mladih i da mu daje nadu za budućnost u Srbiji.

„Prvo su nas ignorisali, onda su nam se smejali, sada se bore protiv nas. Sledeći korak je naša pobeda! Da bismo promenili okolinu moramo početi od nas samih. Sada je savršeno vreme da svi radimo na sebi. Pogledamo šta smo do sada odradili, i kakvi su nam planovi nakon završetka pandemija. A na nama, studentskim predstavnicima je da se izborimo za što kvalitetnije uslove studiranja. Pozivam sve studente da period studiranja iskoriste na što bolji način i da se zahvale svojim starateljima koji su im stvorili uslove kako bi mogli da studiraju!“, zaključio je Stojanović.

Оставите одговор