);

UPUTSTVO: Šta sve treba da uradite prilikom izlaska i ulaska u kuću

Bor, Beograd, Novi Sad, 04.04.2020. MCBor – SLD o COVID-19- Klinički centar Vojvodine – Šta sve treba da uradite?

DETALJNO UPUTSTVO Šta sve treba da uradite prilikom izlaska i ulaska u kuću u doba epidemije korone KORAK PO KORAK

Potpuna dezinfekcija nikada nije moguća. Kako navode lekari, na nama je da se tokom epidemije virusa korona pridržavamo određenih mera kako bismo širenje zaraze sveli na minimum. A koje su to mere pri ulasku i izlasku iz naših domova, najkompetentniji su da objasne u Lekarskoj komori Srbije.

Kako da postupamo kada ulazimo i izlazimo iz kuće?

Preporuke Lekarske komore Srbije kako da postupamo kada ulazimo i izlazimo iz kuće objavljeni su na sajtu Kliničkog centra Vojvodine. Ove mere preventive jasno i deteljno su objašnjene u nekoliko koraka u dve odvojene grafike.

Tako se građanima preporučuje da pri izlasku iz kuće uvek nose nešto dugih rukava kao i da ne nose nakit. Ako imate dugu kosu držite je skupljenu. Napolje pored obavezne maske i rukavica ponesite maramice u slučaju da treba da dodirnete neku javnu površinu i potom je bacite u zatvorenu kantu za otpatke. Takođe bi trebalo da nosite i dezinfekciona sredstva ukoliko napolju niste u mogućnosti da operete ruke ili posle plaćanja kešom.

Ukoliko izvodite ljubimce napolje, vodite računa da se oni ne trljaju o javne površine. Održavajte udaljenost od drugih ljudi. Trudite se da ne dodirujete lice dok temeljno ne operete ruke i ako kažljete, radite to u pregib lakta.

Kako da postupamo kada ulazimo u kuću?

Kada se vratite kući, prvo nemojte ništa da dodirujete. Izujte se, a gornje delove odeće stavite u plastičnu kesu i zatvorite. Za pranje odeće koristit vruću vodu, na bar 60 stepeni. Ključeve, novčanik, torbu i slično odložite u kutiju na ulazu u stan. Ako ste izvodili kućnog ljubimca u šetnju, po povratku mu dezinfikujte šape.

Odmah se istuširajte, ali ako niste u mogućnosti odmah temeljno operite ruke vodom i sapunom. Takođe, dobro operite lice i vrat. Dezinfikujte alkoholom mobilni telefon i naočare.

Ako ste bili u kupovini ili unosite nešto spolja. Potrebno je te predmete očistiti rastvorom izbeljivača pre nego što ih odložite. Lekari savetuju da rastvor izbeljivača napravite tako što ćete 20 ml izbeljivača, odnosno varikine, rastvoriti u litar vode. Tim rastvorom dezinfikujte predmete koje ste uneli.

Оставите одговор