);

Za vikend poljoprivrednici mogu do njiva samo na mehanizaciji

Bor, Beograd, 10.04.2020. – MCBor– AgroDAR – Vlada.rs – poljoprivrednici do njiva samo na mehanizaciji

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović saopštio je danas:

“ Poljoprivrednici u Srbiji moći će sledećeg vikenda potpuno slobodno da izađu na njive i obavljaju prolećnu setvu, pod uslovom da su na poljoprivrednoj mehanizaciji.“

Do njiva samo na mehanizaciji

Nedimović je u izjavi za agenciju Tanjug, povodom zabrane kretanja od danas u 17 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru, u okviru mera za suzbijanje širenja koronavirusa. naveo da će poljoprivrednici, kao i svih prethodnih vikenda, moći slobodno da izađu na njive na traktorima kako bi obavljali setvu, pre svega kukuruza i drugih kultura.

On je istakao da je veoma važno da oni budu na svojoj poljoprivrednoj mehanizaciji kako ne bi bilo zloupotreba, naglasivši da u tom slučaju apsolutno neće biti nikavih problema.

Ministar je ukazao na to da je Vlada potpuno svesna značaja hrane i poljoprivrede u ovom trenutku. “ Prolećna setva može da se nastavi kako bi bilo zasađeno planiranih dva miliona hektara, što je zadatak i obaveza.“ – I dodao:

„Poljoprivredni proizvođači su izuzetno disciplinovani kada je reč o merama za borbu protiv koronavirusa. Oni vode računa o svemu. Resorno ministarstvo je bilo maksimalno kooperativno u odnosu sa njima i da će tako biti i dalje.“

Bez posebne dozvole od 05-20

Ljubiša Repedžić, član Gradskog veća
Ljubiša Repedžić, član Gradskog veća

Ljubiša Repedžić, član Gradskog veća je u izjavi za našu redakciju Medija centra Bor rekao: „Da bismo olakšali aktivnost našim poljoprivrednicima. Za poljoprivredne proizvodjače iz Borskog i Zaječarskog okruga, dogovorili smo da im ne trebaju posebne dozvole u periodu od 5 do 20 časova. Za one koji planiraju rad van ovog vremenskog perioda moraju da podnesu Zahtev Ministarstvu“

Kako do dozvole za kretanje tokom policijskog časa?

U slučaju obavljanja neophodnih poslova iz oblasti stočarstva, radnim danima od 17:00-05:00 časova (ovog vikenda policijski čas trajaće od petka od 17h, do ponedeljka do pet ujutru), svaki poljoprivredni proizvođač je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja.

Stočari i pčelari

U slučaju obavljanja neophodnih poslova iz oblasti stočarstva, radnim danima od 17:00-05:00 časova (ovog vikenda policijski čas trajaće od petka od 17h, do ponedeljka do pet ujutru), svaki poljoprivredni proizvođač je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Sektoru za poljoprivrednu inspekciju, poručuje resorno ministarstvo.

Stočari i pčelari – prijavu možete obaviti putem ovog linka

Zbog mogućeg preopterećenja mreže, budite strpljivi i pokušajte više puta da osvežite stranicu. Na elektronskoj prijavi, unesite Vaše ime i prezime, jedinstveni matični broj, broj lične karte, broj poljoprivrednog gazdinstva i HID broj. Zatim, u produžetku obaderite okrug kojem pripadate i opštinu prebivališta. 

Važno je da tačno navedete svoju adresu, broj telefona i meil adresu. U nastavku unesite datum obavljanja planiranog posla i odaberite koji posao je u pitanju: poslovi u stočarstvu, muža domaćih životinja ili radovi u pčelinjaku.

Ukoliko se objekat gde obavljate željene poslove u stočarstvu nalazi u drugoj opštini, odaberite opštinu na kojoj se objekat nalazi. Upišite ime katastarske opštine i njen matični broj. Spisak katastarskih opština možete pogledati  i preuzeti ovde:

Spisak-katastarskih-opstina_mcbor

Voćari, povrtari i ratari

Što se tiče zahteva za voćare i povrtare, isti ne mora da bude popunjen na ime i prezime nosioca registrovanog poljoprivredog gazdinstva. U ovom zahtevu, kao i u prethodnom ispunite svoje lične podatke, broj gazdinstva i označite da li se nosilac ili niste istog. Označite okrug, opštinu i adresu prebivališta, kontakt tekefon i e-mail adresu, a zatim označite željeni period i satnicu izvršenja radova.

Voćari, povrtari i ratari: Prijavu možete obaviti putem ovog linka

Označite koju agrotehničku meru želite da obavite; zaštita od mraza, primena sredstava za zaštitu bilja ili setva/priprema zemljišta.

Ukoliko obrađujete jedan usev, označite i odaberite vrstu useva; voćnjak, vinograd, ratarski usev ili plastenička proizvodnja. Odaberite opštinu proizvodnje i upišite broj katastarske parcele. Važno je da označite da li imate više ili manje od pet pomoćnih radnika.

U dodatnim napomenama opišite razlog zbog kog morate da obavite želenu agrotehničku meru. Kliknite na poslednja tri kvadrata. Ako za vas ne važi mera samoizolacije, odnosno ukoliko niste stariji od 70 godine i ukoliko pristajete na obradu podataka o ličnosti. 

Odgovor u roku od 48 sati

Dozvola kretanja će važiti samo za navedeni dan u periodu od 17:00 do 05:00 časova. Vikendom –  od subote u 13:00 časova do ponedeljka u 05:00 časova. Rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časovaod prijema poruke. Potvrdan odgovor dobićete na vašu meil adresu, koju ste naveli u zahtevu.

Svako lice koje bude dobilo dozvolu za rad tokom zabrane kretanja biće obavezno da sa sobom ima i potvrdu. Obrazac potvrde možete preuzeti ovde.

potvrda-1-VS-COVID-19

Ako nema odgovora na zahtev o dozvoli kretanja, znači da je niste ni dobili! Do njiva samo na mehanizaciji !

Tekst je nastao u okviru Projekta „AgroDAR“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор