);

13 novih slučajeva – 50 obolelih – 1 izlečen

Bor, 14.04.2020. MCBorGrad Bor – SAOPŠTENJE ZA MEDIJE – 13 novih slučajeva

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, na dan 14. april 2020. godine registorovano je 13 novih slučajeva virusa korona na teritoriji grada Bora.

Do sada, ukupan broj obolelih osoba na području grada je 50, od kojih je jedan izlečen, dok se u samoizolaciji nalazi 315 osoba. 

Na odeljenju Opšte bolnice Bor trenutno se nalazi 15 pacijenata koji su testirani na prisustvo virusa. Tri pacijenta kod kojih je virus ustanovljen, u skladu sa propisanim algoritmima i preporukama epidemiologa, upućeni su na dalje lečenje u Niš. 

U prethodna tri dana sa teritorije grada Bora testirano je oko 116 građana. Javnost će o rezultatima testiranja biti obaveštena po prispeću istih. 

“Nažalost, mimo svih aktivnosti koje sprovodimo, na teritoriji grada je počela lokalna transmisija virusa. Virus se širi u cikličnim krugovima. Nije vreme da budemo hrabri. Vreme je da budemo pametni. Jedino čuvanjem sebe možete da zaštitite svoje najbliže.“, rekao je na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Grad Bor apeluje na građane da budu odgovorni. Striktno se pridržavaju preporuka nadležnih institucija i mera koje je propisala lokalna samouprava. Neophodno je izbegavanje direktnog kontakta, kao i da građani budu zaštićeni maskama i rukavicama i da sprovode propisane mere dezinfekcije.  

Informacije o COVID-19

Za bliže informacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći ovde. 

Uvedene su i nove linije preko kojih će i gluvoneme osobe moći da dobiju informacije ili poruče potrebne namirnice.

  • FB STRANICA:          Informativni Centar GRADA BORA
  • E-MAIL:                             infocentar.bor@gmail.com
  • TWITTER:                                 @InfoCentarBor

Dok pratimo razvoj globalne pandemije, pažnja je uglavnom usmerena na broj zaraženih i obolelih. Mere koje pojedinačne države preduzimaju, kao i  izmene koje to donosi u svakodnevnim životima. Na građane širom sveta apeluje se da ostanu kod kuće i time doprinesu “spuštanju epidemiološke krive” kako bi zdravstveni sistemi bili pod manjim opterećenjem i dobili više vremena i mogućnosti da se nose sa krizom izazvanom širenjem korona virusa. Pored lične i odgovornosti država i medicinskih radnika, ishod dugoročne borbe protiv COVID-19 u velikoj meri zavisi od naučnih timova koji aktivno rade na izradi vakcine.

Оставите одговор