);

Mere za pomoć privredi: Rok za izbor banke 25. april

Bor, 14.04.2020. MCBor – Rok za izbor banke za otvaranje ovog namenskog računa je do 25. aprila 2020. godine.

U petak, 10.04., objavljene su Uredbe o merama za pomoć privredi koje su najavljene.

Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede, pripremili su odgovore na najčešća pitanja, koja su privrednici upućivali preko COVID-19 pozivnog centra, društvenih mreža, granskih udruženja i regionalnih komora PKS.

Odgovore na najčešća pitanja možeti preuzeti OVDE.

QA-Program-Mera_compressed

Najbitnije tačke iz Uredbe o fiskalnim pogodnostima su direktna davanja privrednim subjektima.

Svim privrednicima koji će koristiti ove mere biće otvoren namenski račun. Na taj novi račun će primiti direktna davanja, odnosno uplate minimalnih zarada za svoje zaposlene i vlasnike preduzetničkih radnji. Jedino što je potrebno da privrednici urade je da odaberu banku u kojoj žele da ovaj račun bude otvoren.

Kako da odaberete banku?

Experti Kompjuter centra Bor vas vode kroz proceduru izbora banke:

  1. Ulogujte se na vaš nalog na portalu ePorezi
  2. Odaberite opciju Izbor prijave u meniju
  3. Na vrhu strane videćete novu vrstu prijave – IPB (Izbor poslovne banke)
  4. Kada otvorite prijavu, vaši osnovni podaci biće automatski popunjeni, a vama preostaje da odaberete banku iz padajućeg menija i kliknete sačuvaj
  5. Potpiši i podnesi
  6. Dobijete status prijave: PODNETA

Kako nije automatski odabrana vaša banka ukoliko imate račun u samo jednoj banci, naš savet je da u svakom slučaju odradite ove korake ukoliko ćete koristiti ove mere.

Rok za odabir banke za otvaranje ovog namenskog računa je do 25. aprila 2020. godine.

Uputstvo za primenu Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima

Ministarstvo finansija i Privredna komora Srbije pripremili su  Uputstvo za primenu Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru, sa ciljem lakšeg razumevanja najznačajnijih odredbi ovog akta.

Uputstvo možete preuzeti OVDE.Uputstvo za primenu Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 (PDF)

Uredbu možete preuzeti ovde:

Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19

Оставите одговор