);

Stradao rudar – Prva žrtva rudnika Čukaru Peki

Bor, 25.04.2019. MCBorRakita – U rudniku Čukaru Peki stradao rudar

Kako saznaje naša redakcija noćas je na Oknu br.2 stradao rudar L.Đ.J. (36), kineski državljanin. Nesreća se dogodila na dubini preko 400 metara u zoni za koju stručnjaci kažu da je vrlo složena.

Više detalja nakon uvidjaja rudarskog inspektora koji je odmah nakon nesreće došao u Bor.

Potsećamo: Otvoren istražni niskop Čukaru Peki – početak radova na formiranju istražnih prostorija budućeg rudnika svečano su otpočeli su 04.06.2018. godine. Projekat nalazišta bakra i zlata svetske klase Čukaru Peki je od izuzetne vrednosti za Srbiju. Predstavlja značajan ekonomski potencijal kako na lokalnom tako i na nacionalnom planu. U martu 2018. godine kompanija Rakita je završila Prethodnu studiju izvodljivosti za projekat Čukaru Peki. Studija izvodljivosti je završena do kraja 2019. godine. Od decembra 2018. godine Zidjin majning grup (Zijin Mining Group) je preuzela 100% prava nad kompanijom Rakita doo. Samim tim i projektom Čukaru Peki.

Početak novog investicionog ciklusa – 474 miliona dolara za izgradnju novog rudnika

Predsednik kompanije Zijin majning grup (Zijin Mining Group), Đinh Čen(Jinghe Chen), i ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, Aleksandar Antić, potpisali su u kineskom gradu Sjamenu, Memorandum o razumevanju za razvoj Gornje zone rudnika bakra Čukaru Peki u Boru. Sporzum predvidja da ova kineska kompanija u izgradnju rudnika uloži 474 miliona dolara.

Predsednik kompanije Ziđin majning, Đinh Čen, izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom kojim taj rudarski gigant nastavlja saradnju sa Srbijom. Ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije, Aleksandar Antić, rekao je povodom potpisivanja ovog sporazuma, da će nakon otvaranja rudnika u Boru puna proizvodnja na godišnjem nivou iznositi 79.000 tona bakra.

Imajući u vidu da će realizacija ovog sporazuma i otvaranje rudnika u velikoj meri značiti za razvoj Bora i okoline. U Sjamenu je potpisan i Sporazum o namerama za uspostavljanje prijateljskih odnosa između grada Bora i okruga Šanghang, sedište kompanije Ziđin.

Grad Bor je veoma važan za našu saradnju, a potpisani sporazumi su veoma značajni za razvoj oba grada“, rekao je Đinh Čen. Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, istakao je ovim povodom da se Bor itekako razvija od dolaska kompanije Ziđin. Naglasivši da će izgradnja i razvoj rudnika Čukaru Peki itekako doprineti tom razvoju. 

O značaju tog sporazuma svakako govori i vredna donacija pristigla ovih dana u Bor.

Prema planu, rudnik Čukaru Peki u Boru trebalo bi da bude otvoren do kraja 2021. godine. Za neposrednu realizaciju poslova zadužena je srpska kompanija Rakita Eksplorejšn doo Bor (Rakita Exploration doo Bor). Ista posluje u sastavu kineske rudarske korporacije Ziđin majning.

Оставите одговор