);

Dezinformacije o korona virusu

Bor, Beograd, Novi Sad, Kragujevac 03.05.2020. MCBorLokalPresFakeNews Tragač: Dezinformacije o koroni 

BBC na Srpskom

Na internetu, u novinama, na Vajberu ili Vocapu, čak i u SMS porukama, kruže netačne i opasne informacije i saveti o korona virusu. BBC na Srpskom. Ovo je priča o tome kako da razlikujete proverenu od neproverene informacije.

FakeNews Tragač

Netačni sadržaji o virusu korona imaju izrazit viralni potencijal, pokazuju podaci FakeNews Tragača. Ova organizacija iz Novog Sada objavila je opsežnu studiju o pojavi Fake News-a u Srbiji u vrijeme korone. Studiju pod nazivom Korona virus i infodemija u Srbiji možete preuzeti ovde.

Korona-i-infodemija-u-Srbiji-2020-1_compressed

Istraživački tim FakeNews Tragača (www.fakenews.rs) detektovao je u periodu od 12. marta do 12. aprila 2020. godine ukupno 43 lažna i manipulativna narativa o pandemiji virusa korona. Oni su ukupno preneti 241 put u različitim onlajn i tradicionalnim medijima. Pri čemu su detektovani sadržaji samo na Fejsbuku šerovani više od 220.000 puta.

– Kao lažne narative posmatramo one koji su primarno zasnovani na dezinformacija-ma. Manipulativni mogu da sadrže i elemente istine. One naslovom ili drugim elementom objave navode na pogrešan zaključak, objašnjava se su ovoj studiji.

Neki od uočenih lažnih narativa potiču iz stranih izvora. Oni su prevedeni na srpski i preneti putem medija i aplikacija za komuniciranje. Ipak su dominantni sadržaji izvorno nastali u Srbiji, budući da čine više od dve trećine (71%) ukupnog korpusa.

Najviralnija lažna vest bila je da je Kina proglasila kraj epidemije (29. mart). To su prenela najmanje 43 medija i dostigla je gotovo 47.000 šerova.

Dezinformacije o koroni 

Među mejnstrim medijima, najviše kreiranih i prenetih lažnih narativa uočeno je u Informeru (12/43), Srbiji danas (12/ 43) i Espresu (11/43).

– S obzirom na veliku količinu informacija o pandemiji i ograničene kapacitete redakcija, razumljivo je što se dešavaju propusti. Međutim, obeshrabruje činjenica da su mediji tek u 4,2% slučajeva uklonili sporne informacije sa svojih sajtova kada je dokazano da su neistinite. Drugim rečima, na završetku analize 95% lažnih narativa i dalje je bilo dostupno na internetu, bez ikakvih ispravki i intervencija, navodi se u studiji FakeNews Tragača.

Studiju FakeNews Tragača – Korona virus i infodemija u Srbiji možete preuzeti na ovom linku – Korona i infodemija u Srbiji 2020.

Оставите одговор