);

22. maja od 6,00 protestna blokada rudnika „CEROVO“

Bor, Beograd, 20.05.2020. MCBor – Pismo redakciji – 22. maja od 6,00 protestna blokada rudnika

Poštovani, ceneći Vas kao medijsku kuću, obaveštavamo Vas da će meštani sela Veliki Krivelj u zaseku Mali Krivelj, dana 22 maja 2020 sa početkom u 06,00h, organizovano blokirati prilazne puteve prema Povšinskom kopu rudnika „Cerovo“. 
Pozivamo Vas da medijski podržite ovaj naš napor i borbu sa rukovodiocima i kineskom kompanijom ZIJIN  Bor.
Dostavljamo Vam motive ovog protesnog okupljanja i blokade puteva kroz propratni tekst obaveštavanja građanstva:

22. MAJA 2020 GOD. SA POČETKOM U 06,00 PROTESTNA BLOKADA RUDNIKA „CEROVO“. MESTO OKUPLJANJA I BLOKADA PUTEVA – U MALOM KRIVELJU!

Poštovani žitelji MZ Krivelj, poštovani sugrađani žitelji MZ Oštrelj, Metovnica, Brestovac, Bučje, Slatina, D.B.Reka, Šarbanovac…..

Više od 40 godina meštani sela Veliki Krivelj doživljavaju neviđenu i nezabeleženu torturu otvaranjem rudnika „Veliki Krivelj“ a zatim i površinskog kopa „Cerovo“. Po istom scenariju su ugrožena i sva druga sela u okolini Bora.

Određen broj žitelja Krivelja je rešio da pokrene najnepopularnije mere radi ostvarivanja svojih građanskih prava.

 Blokadom prilaznih puteva prema rudniku „Cerovo“ u Malom Krivelju

U ovu blokadu prilaznih puteva rudniku „Cerovo“ se Kriveljani upuštaju samo sa jednim motivom za sada. Pored mnogih drugih aktuelnih vezanih za sva akta,poseban aktuelni problem je :

  • Neisplaćene nadoknade žiteljima Krivelja njihovih nepokretnosti;
  • bespravno zaposedanje privatnog zemljišta u vlasništvu žitelja Krivelja. U aktuelnoj fazi proširenja rudnika „Cerovo“ bez, adekvatnih i zakonom o rudarstvu propisanih, pravila Republike Srbije, od strane ZIJIN-a.

Žitelji MZ Krivelj su osporili cene zemljišta koje su im ponuđene radi obeštećenja, a povodom mogućih eksproprijacija zbog proširenja rudarskih radova kako na Površinskom kopu „Cerovo“ tako i na celokupnim rudarskim aktivnostima na teritoriji MZ Krivelj. Uprava Prihoda SO-e Bor, je razmatrala naše zahteve i uskladila cene nepokretnosti u skladu sa svim zakonskim regulativama Republike Srbije.

Sve dok su cene zemljišnih kultura bile enormno male, rukovodstvo strateškog partnera RTB-a Bor su govorili da „Poštuju sve zakonske regulative Republike Srbije“! Kada je nakon žalbi građana MZ Krivelj, od strane resornih organa Uprave Prihoda So-e Bor, pre svega, donesen novi cenovnik, a koji odgovara realnijim tržišnim cenama zemljišta, rukovodstvo ZIJIN-a je priložilo žalbu resornim institucijama sa prigovorom da je cena za njih velika i neprihvatljiva.

 ZIJIN NE ŽELI DA POTPIŠE SAGLASNOST ZA USKLAĐENI CENOVNIK NAŠIH NEPOKRETNOSTI!

Sporenja između resornih institucija Republike Srbije I SO-e Bor, koje su jedine ovlašćene za određivanje cena svih kategorija zemljišta, nije zaustavilo kompaniju ZIJIN da bespravno proširuje obode površinskog kopa rudnika „Cerovo“ i „Veliki Krivelj“.

Teška mehanizacija ulazi u neisplaćene posede. Krči njihove šume, pašnjake i njive. Time bespravno proširijući, bez ičije saglasnosti obode površinskog kopa „Cerovo“ i „veliki Krivelj“ na štetu građana vlasnika nepokretnosti.

Radovi se bez prestanka nastavljaju. Bez obzira što još uvek nisu donesena i druga akta poput „Prostornog plana“ i svih drugih za njihove aktivnosti. Bez adekvatnog pravno valjanog odobrenja za ove radove. Bez pismene, u krajnjem slučaju bilo kakve usmene saglasnosti rukovodstva MZ Krivelj ili meštana MZ Krivelj.

Blokada prilaznih puteva rudniku „Cerovo“

Ovu blokadu prilaznih puteva rudniku „Cerovo“ ,shvatite poštovani žitelji Krivelja i okolnih sela, kao bitku za tržišne cene naših nepokretnosti i bespravni ulazak u privatne posede, ne samo Kriveljana. Ovo je bitka za cene i Vaših nepokretnosti u svim drugim selima Borske Opštine,koje ćete kao sutra i Vi potraživati za Vaše nepokretnosti u Vašim Mesnim Zajednicama. Stoga je ova bitka ovom blokadom upozorenja rukovodstvu ZIJIN-a i Vaša borba za cenu i Vaših nepokretnosti sutra.

ZBOG SVEGA NAVEDENOG VAS POZIVAMO DA NAM SE I VI PRIDRUŽITE I SOLIDARIŠETE SE SA NAMA KRIVELJANIMA U ZAJEDNIČKOJ BORBI ZA PRAVIČNE CENE NEPOKRETNOSTI !

Napominjemo Vam da je blokada prilaznih puteva prema rudniku „Cerovo“ i samo okupljanje ljudi, uredno prijavljeno Sekretarijatu Unutrašnjih poslova u Boru za čime je data uredna saglasnost. Ujedno će pripadnici SUP-a Bor obezbeđivati svojim prisustvom ovaj skup.

 Jedina je obaveza da učesnici protesnog skupa nose propisane maske i održavaju međusobnu distancu propisanu povodom pandemije Korona virusa.

Ponašajmo se na samom skupu mirno i dostojanstveno kako nam i priliči kao vrsnim domaćinima.

  Skup je na otvorenom i nemate se čega bojati zbog Vašeg dolaska i propisa o okupljanju povodom aktuelne pandemije. Ovakav vid okupljanja je odobren.

Sa dužnim poštovanjem, Organizatori protestnog okupljanja i blokade prilaznih puteva prema Površinskom kopu „Cerovo“

https://www.youtube.com/watch?v=fwvhvRJ4FDE&t=767s
U nadi da ćete nas, u našoj borbi, medijski podržati,Srdačno Vas pozdravljamo
Organizacioni odbor protesta i blokade prilaznih puteva rudnika „Cerovo“

Оставите одговор