);

Na teritoriji grada beleži se veći broj negativnih testova

Bor, 06.07.2020. MCBor – Na teritoriji grada beleži se veći broj negativnih testova. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Boru je koronavirus aktivan kod osam osoba.

Tokom proteklog vikenda u ambulanti Rudar zbrinuto je 12 pacijenata. To pokazuje da se broj sugrađana koji imaju respiratorne infekcije sa simptomima nalik koroni u Boru smanjuje, a raduje i činjenica da se od ponovne pojave virusa na teritoriji grada beleži veći broj negativnih testova“ rekla je na konferenciji za novinare u Boru dr Vesna Radosavljević, direktor gradskog Doma zdravlja.

“Svi ovi pacijenti su sa blagom simptomatologijom, pridržavaju se terapije i dobro se osećaju. S obzirom da se i dalje održava negativan bilans, odnosno beleži se znatno veći broj negativnih testova, to nam govori da je situacija u Boru i dalje pod kontrolom”, istakla je dr Radosavljević, poručivši:

“Iskoristila bih ovu priliku da ponovo apelujem na građane da ostanu dosledni i odgovorni prema svome zdravlju, da nose maske u zatvorenim prostorima i da vode računa o distanci”.

Kovid ambulanta, Ambulanta RUDAR u ul. Moše Pijade u Boru radi po ustaljenom režimu, svakog radnog dana od 07.00 do 20.00 a vikendom do 17 sati.

ZDRAVSTVENO UPOZORENJE

Poštovana gospođo/poštovani gospodine,

U Republici Srbiji je prvi slučaj COVID-19 registrovan 06.03.2020. godine i epidemija je još u toku . U ovom momentu epidemiološka situacija je stabilna sa tendencijom pada učestalosti oboljevanja u svim delovima zemlje. Međutim, virus SARS-CoV-2 još uvek cirkuliše na teritoriji Republike Srbije, pa se preporučuje poštovanje preventivnih mera u cilju smanjenja rizika nastanka i prenošenja ove infekcije.

Molimo vas da u cilju sprečavanja zaražavanja i prenošenja infekcije u Republici Srbiji, ali i u cilju zaštite vašeg zdravlja, preduzmete sledeće mere:

  • u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima;
  • često perite ruke sapunom i vodom (u trajanju najmanje 20 sekundi) ili koristite sredstvo za dezinfekciju nabazi 70% alkohola;
  • izbegavajte dodirivanje lica, usta, nosa i očiju;
  • izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), uključujući i članove vašeg domaćinstva;
  • izbegavajte pozdravljanje rukovanjem ili ljubljenjem, a sa sagovornicima održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra;
  • koristite maske koje prekrivaju nos i usta kada boravite u zatvorenim prostorijama;
  • često provetravajte prostorije u kojima boravite;
  • ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačate higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite (lista je data na kraju teksta). Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.
    Molimo vas da u potpunosti postupate u skladu sa dobijenim uputstvima.

Unapred vam se zahvaljujemo na odgovornom ponašanju prema sopstvenom zdravlju, kao i prema zdravlju svih stanovnika Republike Srbije.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“

STATISTIČKI PODACI

Aжурирано 06.07.2020. у 14:45 часова

16,420‬ УКУПАН БРОЈ РЕГИСТРОВАНИХ СЛУЧАЈЕВА

317 БРОЈ СМРТНИХ СЛУЧАЈЕВА

1.93% ПРОЦЕНАТ СМРТНОСТИ

447,317 БРОЈ ТЕСТИРАНИХ ОСОБА

7,872 БРОЈ ТЕСТИРАНИХ ОСОБА У ПОСЛЕДЊА 24 ЧАСА

289 БРОЈ ПОТВРЂЕНИХ СЛУЧАЈЕВА У ПОСЛЕДЊА 24 ЧАСА

6 БРОЈ ПРЕМИНУЛИХ ОСОБА У ПОСЛЕДЊА 24 ЧАСА

2,737 БРОЈ АКТИВНИХ СЛУЧАЈЕВА

93 БРОЈ ОСОБА НА РЕСПИРАТОРИМА

Оставите одговор