);

Borani na nogama: Nećemo dim – Mi smo Borani, najjači smo najjači

Bor,19.09.2020. MCBor – Masovan ekološki protest u Boru – Nećemo dim – Mi smo Borani, najjači smo najjači

Na poziv putem društvenih mreža i plakata, okupilo se više od 5 hiljada borana željnih zdrave životne sredine.

Okupljeni su poručili da neće odsutati od svojih zahteva – borbe za čist vazduh, ističući da je to „vapaj za životom“.

Nećemo dim

Među okupljenima je bio veliki broj predškolske i školske dece koja su skandirala: „Nećemo dim“. Stariji učesnici protesta uzvikivali su: „Mi smo Borani, najjači smo najjači“. Nosili su transparente, među kojima i „Stop zločinu nad borskom decom“.

Okupljeni gradjani i Udruženje roditelja „Bebironče“ nosili su transparente sa natpisom “Stop zločinu nad borskom decom“.

Skupu se obratio ekološki aktivista Ilija Đuričić iz organizacije “Mladi menjaju”. Rekao je okupljenima da se protest organizuje jer institucije koje treba da spreče zagađenje ne rade svoj posao.

Moramo da dobijemo garancije da će topionica ubuduće raditi bez zagađenja, naglasio je on.

Dodao je da pritisak javnosti treba da se nastavi sve dok se ne dobiju garancije da će topionica, kada ponovo počne sa radom, raditi bez da zagađuje vazduh.

„Mi nemamo elementarne osnove da dišemo čist vazduh, na tom smo nivou“. Rekao je Đuričić i dodao da će doći do radikalizacije protesta ukoliko ne bude adekvatnog odgovora.

Jedan od govornika je putem megafona rekao da ovaj „protest nije politika, već je u pitanju život, a kada je život u pitanju, borba mora biti neprestana“.

Ovo nije protest. Ovo je vapaj za pomoć, jer ne želimo da uz maske za zaštitu od korone nosimo i gas maske. Možete vi da gradite kule i gradove. Nas pustite da živimo, rekao je on i poručio da će se protesti održavati sve dok zagađenje ne prestane.

On je dodao da će, ukoliko se zagađenje ne zaustavi „svako naredno okupljanje imati ozbiljnije akcije“.

Kolona se potom uputila ulicama Bora ka kapiji Topionice, a deca su skandiranjima poručila stanarima okolnih zgrada „izlazite napolje“.

Ziđin zaustavio topionicu zbog remonta

Ziđin je prošle nedelje zaustavio rad topionice bakra zbog remonta koji je bio planiran za novembar. Razlog prevremenog remonta je, kako je objašnjeno, povećana emisija dimnih gasova proteklih dana. A nastala usled kvara na opremi pogona, što je negativno uticalo na kvalitet vazduha u Boru.

Inače, kineska komanija “Ziđin Majning” (Zijin Mining Group) je krajem 2018. godine preuzela Rudarsko-topioničarski basen BOR (RTB Bor). Tim ugovorom se obavezala i da će u rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.

Оставите одговор