);

Bor: PROGLAŠENA PONOVO VANREDNA SITUACIJA

Bor, 22.10.2020. MCBor Grad Bor – PROGLAŠENA PONOVO VANREDNA SITUACIJA – SAOPŠTENJE

Na predlog gradskog Štaba za vanredne situacije. Iz razloga nepovoljne epidemiološke situacije zarazne bolesti kovid-19, na teritoriji grada Bora proglašena je PONOVO VANREDNA SITUACIJA

Naredba-1_compressed

Odluka je doneta na osnovu predloga Stručno-operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere Štaba za vanredne situacije grada Bora. koji. Uslovljen je povećanjem broja zaraženih na teritoriji grada. 

Proglašenjem vanredne situacije na snagu stupaju posebne mere zaštite stanovništva koje je donela Vlada RS, a koje su uređene članom 9a Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 koje je  („Službeni glasnik RS“: 66-2020-4, 93-2020-12, 94-2020-3, 100/2020-3, 109/2020-3, 111/2020-3, 120/2020-3, 122/2020-4). 

Tri Naredbe

Naredba-2_compressed

Na danas održanoj sednici Štaba donete su ≈ u sprovođenju republičkih mera: 

1. Nalaže se Gradskoj upravi, javnim preduzećima, ustanovama i privrednim subjektima, vlasnicima maloprodajnih trgovinskih objekata, ugostiteljskih objekata, frizerskih, kozmetičkih, samostalnih radnji i privrednih društava, samostalnih i drugih objekata da, počev od 23.10.2020.godine sprovedu sve higijensko-sanitarne mere na ulazima u objekte ili baštu, odnosno: 

– da na ulazu u objekte izvrše dezinfekciju ruku i obuće, zaposlenih i gostiju. (postavljanje dezobarijera na ulasku u objekat, postavljanje dezinfekcionih sredstava: alkohola ili asepsola. Nošenje zaštitnih maski kako potrošača tako i zaposlenih u zatvorenom prostoru i preduzimanje mera poštovanja socijalne- fizičke distance (2m));

– da zaposlenima obezbede higijensko-tehničku zaštitu: masku ili prekrivku preko usta i nosa;

– da odrede lice koje meri temperaturu tela toplomerom na daljinu svakom licu koje ulazi u objekat. Da licima sa povišenom temperaturom ne dozvoljava ulazak u objekat , odnosno baštu;

 – da odrede i na ulazu u objekat istaknu obaveštenje o maksimalnom broju lica koja se istovremeno mogu naći u objektu. Informaciju o odgovornom licu u objektu za sprovođenje propisanih mera – ime i prezime i kontakt telefon odgovornog lica;

– da istaknu na ulazu u objekat vidno obaveštenje u kome stoji da se uočene nepravilnosti u poštovanju propisanih mera mogu prijaviti Gradskoj upravi grada Bora svakog dana u periodu od 0-24 časa na telefon 060/2727059. Kao i radnim danima u periodu od 7 do 15 časova na telefon 030/424192 ili putem e-adrese prijaviproblem@bor.rs. 

2. Nalaže se upravnicima zgrada, JKP za stambene usluge „Bor“ Bor, JKP „3. Oktobar“ Bor. Da odmah nakon stupanja na snagu ove naredbe započnu dezinfekciju zajedničkih prostorija u stambenim zgradama i pranje ulica, trgova, trotoara, pešačkih staza i dečijih igrališta uz upotrebu dezinfekcionih sredstava. 

3. Na teritoriji Grada Bora zabranjuje se organizovanje svečanosti, kao i organizovanja sportskih manifestacija i drugih zabavnih i kulturnih manifestacija sa publikom. 

Kontrolu sprovođenja ovih naredbi

Kontrolu sprovođenja ovih naredbi vršiće Gradska uprava grada Bora- Odeljenje za inspekcijske poslove u saradnji sa republičkim organima.

Kako je rečeno tokom današnje sednice gradskog Štaba za vanredne situacije. Razlog za uvođenje PONOVO vanredne situacije jeste pooštravanje mera u cilju zaštite zdravlja građana.

„Naš cilj je da kroz ovakvu odluku zaštitimo svakog našeg sugrađanina od potencijalnog širenja virusa. Mere koje su danas predložene na sednici Štaba ne izlaze iz okvira propisanih mera Kriznog štaba Vlade RS. Odnose se, pre svega, na bolju komunikaciju sa našim sugrađanima i na njihovo prijavljivanje nepoštovanja mera.“, rekao je gradonačelnik Aleksandar Milikić. 

Naredba-3_compressed

Prijavi problem

Svaka nepravilnost koja putem servisa „Prijavi problem“ bude prijavljena od strane građana, biće upućena u gradsku komunalnu inspekciju. Oni će, u saradnji sa republičkom sanitarnom inspekcijom, izvršiti kontrolu prijave u najkraćem vremenskom roku. 

„Na ovaj način će Grad Bor, u saradnji sa lokalnom i državnom inspekcijom. Pokrenuti jedan lanac odgovornosti svih onih koji su zaduženi za sprovođenje propisanih mera. Pokazalo se da Borani umeju i mogu da budu veoma odgovorni. Siguran sam da ćemo, uz poštovanje mera koje su dobronamerne, izaći iz ove borbe kao pobednici.“, dodao je Milikić.

Inače, prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, od poslednjih informacija četiri osobe su se oporavile, a zabeležen je jedan novi slučaj virusa, što znači da je na današnji dan na području grada Bora ukupno 36 osoba pozitivno na virus. 

Оставите одговор