);

BOR: Obeležen Svetski dan posvećen žrtvama saobraćajnih nezgoda

Bor, 18.11.2020. MCBor – Igor Velić, Sigurne stazeU BORU OBELEŽEN SVETSKI DAN POSVEĆEN ŽRTVAMA SAOBRAĆAJNIH NEZGODA

U sklopu projekta „Bezbednost dece u saobraćaju na teritoriji grada Bora“ održana je panel diskusija u organizaciji Doma omladine Sigurnih staza u Boru posvećena žrtvama saobraćajnih nezgoda na teritoriji grada Bora.

Panel je otvorila Danica Nedeljković . Izloživši zašto je ovaj događaj bitan za Dom omladine u Boru. Svaki treći učesnik u saobraćaju koji smrtno strada je mlađi od 25 godina.

Na panelu su prezentovani i statistički podaci koji se odnose na problem bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora. Naime, u periodu od 2014. do 2018. god. na teritoriji grada Bora registrovano je 675 saobraćajnih nezgoda. U kojima je 424 lica pretrpelo teže/lakše telesne povrede, dok je 16 lica izgubilo život.

Gradu je potreban sistemski pristup u rešanju problema saobraćaja

Na panelu je govorio Igor Velić, master inž. saobraćaja koji je svoje stručno znanje, stečeno dobrim delom kroz svakodnevnu praksu, kao i svoja iskustva, izneo prisutnima. Upoznao ih je sa brojnim izazovima i problemima sa kojima se svi učesnici u saobraćaju svakodnevno susreću.

Velić je naglasio da je gradu potreban sistemski pristup u rešanju problema saobraćaja i da je neophodna lokalna strategija za bezbednost saobraćaja, kao i katastar saobraćajne signalizacije, plan održive urbane mobilnosti itd.

Svetski dan posvećen žrtvama saobraćajnih nezgoda

Diskusija je bila multimedijalnog karaktera gde su se preko video priloga prisutni upoznali sa uzrocima saobraćajnih nezgoda. Gde je sa stručnog stanovišta objašnjen značaj korišćenja dečijih auto sedišta i sigurnosnih pojaseva. Posledice vožnje u alkoholisanom stanju. Rizik koji stvara korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, uticaj brzine i agresivne vožnje na nastanak saobraćajne nezgode itd.

Akciji se pridružila i Mašinsko-eletrotehnička škola u Boru. Koja je u sklopu projekta organizovala dve panel diskusije posvećene bezbednosti mladih lica u saobraćaju na teritoriji grada Bora.

Više o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora i o uzrocima i posledicama saobraćajnih nezgoda možete pročitati na narednom linku gde se nalaze stručni tekstovi našeg gospodina  Igora Velića. www.sigurnestaze.com

Оставите одговор