);

Borske medije ubijaju, zar ne?

Konkurs: Stipendija za mlade novinare

Bor, 14.04.2021. MCBor – Borske medije ubijaju, zar ne? – Novac poreskih obveznika Bora namenjen medijima odlazi van grada. Istina o dešavanjima o Boru želi da se sakrije a projekti tipa Borska šarenica i magija istoka podrška. Sve ovo postaje „NORMALNO“ kada te na vlast dovedu crni džipovi bez tablica i pritisak partijskih batinaša iz drugih gradova. A želiš da informacije, pisane rečima novinara iz Bora o lokalnim dešavanjima sakriješ od javnosti.

Borske medije ubijaju, zar ne?

Ovogodišnji medijski cirkus započeo je oglasom o sufinansiranju medija u Boru, 04.02.2021. Objavljenom u mediju ALO, koji je nebrojeno puta bio na udaru Saveta za štampu zbog kršenja Etičkog Kodeksa novinara Srbije. A ne u TImočke,regionalnom i jedinom lokalnom štampanom mediju u Boru. A nastavio se Rešenjem o formiranju komisije 22. marta ove godine, zvanično objavljenom na sajtu tek 14.04.2021. Završilo se sramnim Rešenjem o raspodeli sredstava:

RESENJE-LJUBINKA-2021-skenirano_compressed

Borske medije ubijaju „stručne“ komisije. Konkursna komisija u sastavu: Vladmir Jovanović – nezavisan medijski stručnjak; Ivana Aćimovac – Udruženje elektronskih medija Comnet i Bojan Nikolić – Savez udruženja „Asocijacija radio – televizija Srbije”. Odlučila je da 4,6 miliona dinara, od 6 miliona, pripadnu medijskim projektima iz Beograda, Majdanpeka, Zaječara, Negotina, Kladova i Salaša.

Medijima van Bora dodeljeno 4,6 miliona dinara

“TV Trans” iz Negotina ove godine za dva projekta dobija čak 1,1 milion dinara. To je 500.000,00 više nego prošle godine, za projekte „Borska šarenica“ i „Svedoci vremena“. TV Majdanpek dobila je milion dinara za projekat „Zlatna žila – grad Bor“.Televiziji Kladovo pripalo je 200.000 dinara za projekat „U službi građana Bora“. Borani će o očuvanju kulture jezika moći da pročitaju u Politikinom dodatku „Bazar“ koji je dobio istu svotu novca.

Borske medije ubijaju, zar ne?

Niškoj firmi “South side”, koja će preko TV Istok iz Salaša emitovati medijske sadržaje, pripalo je, ove godine 100.000 dinara. Za razliku od borskih medija u Zaječaru, gde nije prošao nijedan projekat iz Bora. Zaječarski Glas sporta dobio je 100.000 dinara, a Radio Magnum i timočka.rs po 200.000 dinara. Timočka.rs, inače, gotovo i da nema tekstova iz Bora, ako se izuzmu saopštenja. U medijima je već vidjen i prepoznat model plagiranja medija. Tako sada imamo timocke.rs iz Bora, timocka.rs iz Zaječara i zbunjene čitaoce izmanipulisane informacijama različitih izvora. Borske medije najviše ubijaju bahati borski vlastodršci predozirani vlašću.

Borske medije ubijaju, zar ne?

Najdiskutabilnija odluka tzv. stručne komisije je da se beogradskoj firmi “Digital media network“, koja je vlasnik portala 24sedam.rs, dodeli više novca nego svim medijima u Boru. Ovoj firmi, koja iz Bora ponekad prenosi samo agencijske vesti, a preovlađuju agencijske vesti iz sveta i Srbije,  dodeljeno je čak 1,5 miliona dinara

Iako je sufinansiranje namenjeno isključivo Boru, ovaj portal, odlukom komisije, dobio je blizu 13.000 evra za projekat pod „kretivnim nazivom“ – „24sedam: Borski okrug“.

Borske medije ubijaju, zar ne?

Borskim medijima dodeljeno je 1,4 miliona.

Najviše novca, 800.000 dinara, opredeljeno je za portal bor030.net sa projektom „Mladi o mladima“. Medija centar iz Bora i štampani nedeljnik “Timočke” dobili su po 100.000 dinara za projekat „Eko poljoprivreda – nova energija sela“, odnosno „Za bezbednu i humanu zajednicu“.  Radio Kometa-klik, koji je vlasništvo preduzeća „Štampa-radio i film“, pripalo 400.000 dinara za projekat „I ja sam građanin“.

U sasvim dobro uigranoj komisijskoj ekipi koja je širom Srbije zadužena za dodelu novca medijima bliskih vlasti, ili bar povezanima sa njima, briljirao je komisijski lider Vladimir Jovanović iz Novog Sada.

U istraživanju kolega iz Cenzolovke, u tekstu pod naslovom Pozovi V. radi deobe novca za medije, on je 2017. godine bio u čak u 16 komisija širom Vojvodine u kojima se odlučivalo o novcu za medijske projekte, a istovremeno je za svoju firmu inkasirao osam miliona dinara. Jovanović je i ove godine postavljen za člana komisije Ministarstva kulture i informisanja za medijske sadržaje na jezicima nacionalnih manjina.

Borski mediji nisu bili po ukusu „komisijskog karavana“Produkcija RIS Media borskog novinara Branka Pešića, koji je konkurisao sa projektom „Život na ivici respiratora“; Agencija Npress sa projektom „Iz vlaškog lonca“; sajt timocke.rs sa predlogom „Zdravstvo na ispitu“; Ist media sa projektom „Žene na selu – ravnopravnost u fokusu“ i sajt brate.rs sa projektom „Da li je online nastava sputala talente“.

Оставите одговор