);

Dobrovoljna vakcinacija zdravstvenih radnika počela u Domu zdravlja

Dobrovoljna vakcinacija

Bor, 13.01.2021. – MCBor Grad BorDom Zdravlja Bor – U BORU POČELA DOBROVOLJNA VAKCINACIJA FAJZEROVOM VAKCINOM

U zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja u Boru danas je počela dobrovoljna vakcinacija zdravstvenih radnika protiv virusa kovid-19, a iz Instituta za javno zdravlje “Batut” stiglo je 75 doza Fajzerove vakcine. Prva koja je vakcinu primila jeste dr Vesna Stanković, specijalista opšte medicine u borskom Domu zdravlja. 

Epidemiolog u ovoj zdravstvenoj ustanovi, dr Javorka Stankulić, istakla je da je Bor među prvim gradovima u regionu dobio vakcinu.

“Kada krene epidemija, ono na šta mi kao epidemiolozi odmah pomislimo jeste vakcina. Vakcina jeste nova. Lično sam jako srećna. Sve mere što smo preduzimali i kojih ćemo se pridržavati i u narednom periodu daju rezultate. Ovo je samo korak koji će, nadam se, trajno rešiti problem korona virusa.”, izjavila je dr Stankulić

Ona je rekla i da je, zahvaljujući državnom vrhu. Vladi Republike Srbije i Ministarstvu zdravlja, po prvi put dostupna mogućnost odabira vakcine kojom će se građani vakcinisati. 

Pfizer vakcina

“Mi smo vakcinaciju započeli prema prvoj fazi. Odnosno prioritetima, što podrazumeva vakcinaciju medicinskih radnika u gradskim zdravstvenim ustanovama i starih osoba u domovima, kao i zaposlenih u njima. Jako je bitno da se otpočne vakcinacija na vreme. Zbog druge doze iste vakcine koju je potrebno primiti kako bi se imunitet stvorio u što kraćem roku. I time nas sačuvao od ove zaraze”. – rekla je dr Stankulić i dodala da će vakcine pristizati u određenom broju i u narednim nedeljama, tako da će svi koji budu ili već jesu iskazali želju da se zaštite i vakcinišu, primiti vakcinu u skladu sa time. 

Prijavljivanje preko portala eUprava

Prijavljivanje se vrši preko portala eUprava, a vakcina je besplatna za sve. Nakon pokretanja usluge vakcinacije, popunjava se formular gde je potrebno navesti ime i prezime, jedinstveni matični broj, adresu elektronske pošte i broj telefona, kao i lokaciju (grad, opštinu) na kojoj građani žele da prime vakcinu.

Posle popunjavanja formulara, na imejl adresu i broj telefona građanima stiže obaveštenje da su „uspešno iskazali interesovanje za vakcinisanje protiv COVID-a 19“. 

Zainteresovani građani se za vakcinu mogu prijaviti i na šalteru epidemiološke službe ili putem broja 030/432-777 – telefona Doma zdravlja Bor.

Kako da se prijavite za vakcinu

Da biste se prijavili nije potrebno da budete registrovan korisnik Portala e-Uprava. 

Kada otvorite sajt e- uprave, odaberite opciju „Usluge“ u kojoj ćete dalje naći sekciju „Zdravlje“.

Kada kliknete na „Zdravlje“ izlistaće vam se tri opcije „Zdravstveno osiguranje, „Zdravstvena zaštita“ i „Kovid-19″.

Birate sekciju „Kovid-19″ u kojoj je pri dnu izlistana opcija „Iskazivanje interesovanja za vakcinaciju protiv Kovida-19″.

U levom uglu, nalazi se zeleno dugme na kome piše „Pokreni uslugu“, kojim ćete konačno doći do mesta gde se podnosi zahtev.

Šta je potrebno od podataka 

Među traženim podacima potrebno je da označite da li ste ili niste državljanin Srbije, da napišete vaš jedinstveni matični broj (JMBG), ime, prezime, imejl adresu, broj mobilnog i fiksnog telefona.

Takođe, treba da označite i u kojoj opštini Srbije želite da primite vakcinu. 

Kako bi poslali zahtev potrebno je da štiklirate i koju vakcinu iz ponude želite da primite, ili možete da odberete željenog proizvođača vakcine (jednog ili više).

Trebalo bi da navedete da li imate neka specifična oboljenja i zdravstvene probleme koja vam onemogućavaju da izađete iz kuće. 

Klikom na zeleno dugme na kome piše „Podnesi zahtev“, vaši podaci biće poslati e-Upravi.

Pošto uspešno popunite upitnik na imejl i putem SMS poruke dobićete potvrdu sa detaljima. 

Na sajtu e-Uprave napominju da je neophodno da napišete imejl i broj telefona, kako bi vas kontaktirali i javili termin vakcinacije.

Ovaj upitnik možete da popunite i za bliže članove porodice. 

Potrebno je samo da navedete ispravno njihove podatke i ostavite kontakt. 

Ukoliko neko od njih nema nema mobilni telefon ili imejl, možete navesti sopstveni, navodi se na sajtu e-Uprave.

Оставите одговор