);

Pred sednicu SO Bor: Zašto je rudarsko okno promenilo lokalciju u „Ulici otpadnog gvožđa“?

Bor, 24. septembar 2014.

Autor: B.S.Š.

Pred narednu sednicu SO Bor, zakazanu za petak, 26. septembar, grad Bor, i neke navike, toliko su promenjeni da će o njima, nadajmo se, raspravljati i odbornici i pozicije i opozicije. Pođimo od nečega što je dan, dva uzbuđivalo građane, pa prestalo kao i svako čudo za tri dana, a danas se opet pojavljuje a da je malo onih koji su i primetili najnoviju marketinšku strast RTB -ovih direktora na čelu sa odbornikom Spaskovski Blagojem. Oni su, tako brzo i vešto, bezvezno i bespotrebno postavljeno rudarsko okno sa „Jame“ premestili, iz ulaza u grad, na nižu „kotu“, preko puta bivšeg Tehnoprometa. Mora da ih je na takav brz i elegenatan potez naterala gradska inspekcija koja se, bar do sada, (koliko smo mogli čuti i videti) nigde nije naročito proslavila. Pod URS -ovim kadrovima u opštini nisu se ni primećivali, sada, poslednja dva meseca, izgleda, da kreću u akciju pritisnuti svakodnevnim prozivkama novog opštinskog rukovodstva. Oslobađaujuići se iz minuta u minut čeličnih stega političko-privrednog vrha iz RTB-a, i oni, kao i još neki važni faktori u gradu, smogli su snage da se usportive nezrelim i nezakonitim poduhvatima moćničkog klana koji polagano popušta pod realnim stavovima i validnim odlukama.

-Šta, bre, opet radite sa tim rudarskim liftom – pita prolaznik radnike na „gradilištu“ duž glave ulice „Zeleni bulevar“ – u narodu popularno nazvane „Ulica otpadne gvožđurije“.
-Presipamo iz šupljeg u prazno – usudio se mašinbravar da progovori.
A mirne duše građani bi ovu lepu ulicu mogli da nazovu i ulicom „Generalnog direktora“ i da dobiju frenetičan aplauz, ako nigde drugde, onda na otvorenoj sceni betonski okovanog Amfiteatra koji je već minulog leta bio tako prazan i nemušt. To što u jedinom Gradskom parku nema više muzeja nije kriva ulica „otpadnog materijala“, nego smislena uobrazilja moćnika da ništa nije sveto ako on nije taj koji je i pop i apostol. Zato se danima na krovu Doma kulture učamila i ptica feniks podsećajući na najbahatije doba od 1903. do danas. Uostalom, feniks je iznikao iz pepela, a RTB nikad nije bio u pepelu, čak ni u vreme ratova i okupacija. Ne okreće se, vidite, više borski feniks, niti je postao turistička atrakcija, kao da želi da poruči – staće uskoro i jedno suludo vreme u kojem je vladala bruka i neistina pomešana sa nezdravim ambicijama i lažnim careviima i kraljevima ne samo bakra. Zaista, zašto se ne okreće metalni feniks?
Okreće se i obrće se na drugoj strani istočnog dela Srbije. Poslušajte neverovatnu priču: brzo, nakon poplava u Tekiji, Kladovu i Negotinu, krenula je ekspedicija pomoći u mehanizaciji i ljudstvu iz RTB Bor. Nije to, kako su mediji pogrešno javljali, bila mehanizacija kombinata bakra, sem dva, tri vozila. Bila su tu vozila Komunalnog preduzeća „3.oktobar“ iz Bora i kamioni privatnih firmi na koje je, dovitljivi markteinški preduzimač ( toliko poznat da ga zasad nećemo imenovati), – posredno, kako drugačije – stavio nalepnice RTB. Tako su, kako nezvanično saznajemo, ministri i ostali državni funkcioneri mogli da vide trud samo jedne firme. Direktor te firme je već bio njima uz skut. TV kamere su beležile, cilj je postignut. Da nije ružno i nedolično, bilo bi više nego što je ionako ceo slučaj, ne daj Bože nikome, bio za opštu žalost. Da normalan čovek ne poveruje!
Gospodo odbornici, imate u petak, da se ne zaboravi, s početkom u 9 sati, mnogo tema i prostora za međusobna sučeljavanja. Narod vas je za tu i takvu rabotu izabrao, ne računajući one koji su u međuvremenu promenili partiju kako bi JOŠ KOJI PUT bili u vlasti i na vlasti. Njima će jednog dana isti taj narod tako lasno okrenuti leđa da ni sami neće shvatiti gde se nalaze. Jer: tako je to, ne samo u politici, nego i ŽIVOTU!

Ostavite odgovor