);

5. mart – Svetski dan energetske efikasnosti

Bor, MCBor, 5. mart 2024.

Danas obeležavamo svetski dan energetske efikasnosti. 5. mart – Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se svakog marta od 1998. godine. Nastao je kao inicijativa tokom Prvog međunarodnog skupa o energetskoj efikasnosti. Još tada se nastojalo da se podigne svest o potrebi smanjenja potrošnje energije. Tokom prethodnih godinu dana uvideli smo da ona postaje i neophodnost.

5. mart - Svetski dan energetske efikasnosti

U Srbiji je Zakon o energetskoj i racionalnoj upotrebi energije iz 2021. godine, značajnije doprineo odgovornijem odnosu prema energiji. Postojeća energetska kriza ubrzala je sprovođenje postojećih, ali i donošenje novih mera, kao i realizaciju različitih projekata sa ciljem podizanja svesti i konkretnih akcija.

Prema Evropskom institutu za energetske performanse zgrada (2019), 97 odsto postojećeg fonda zgrada u Evropi je neefikasno.

Otprilike 36 odsto emisija CO2 i 40 odsto potrošnje energije potiče iz sektora zgradarstva u Evropi. Potražnja za energijom u sektoru zgrada predstavlja veliki izazov i za Srbiju jer je više od 50 odsto ukupnog fonda zgrada u Srbiji starije je od 50 godina.

Procenjuje se da sektor zgrada troši oko 34 odsto ukupne finalne potrošnje energije, od čega je stambeni sektor koristio oko 70 odsto, poslovne zgrade 18 odsto, a javne zgrade 12 odsto. Kao mere energetske efikasnosti, sprovođene su i mnogobrojne subvencije za zamenu prozora, vrata, ali i ugradnju dodatne izolacije na domovima građana.

Ušteda energije

5. mart - Svetski dan energetske efikasnosti

Najveći potencijal za uštedu energije procenjen je u javnim zgradama i iznosi 35 – 40 odsto.

U Srbiji najveće potrošače električne energije upravo čine domaćinstva, zbog čega je prelazak na energetski efikasnije kućne uređaje značajan.

5. mart – Svetski dan energetske efikasnosti je ujedno i prilika da se dodatno informišemo o energetskoj efikasnosti. Načinima racionalnog korišćenja energije i primeni energetske efikasnosti u svom svakodnevnom životu jačamo i ekonomiju. Cilj obeležavanja je stvaranje svesti građana o značaju poboljšanja energetske efikasnosti. Racionalno korišćenja energije bez smanjenja komfora je osnovni princip EE.

Podignimo svest o energetskoj efikasnosti i neophodnosti racionalnog upravljanja energijom!

Želite investirati u energetski efikasne tehnologije u stanu ili kući?!

✅Saznajte kako do finansijskih sredstava i EU ???????? podsticaja putem GEFF programa. https://ebrdgeff.com/serbia/rs/the-programme/procedures/

https://ebrdgeff.com/serbia/rs/the-programme/procedures/

Ostavite odgovor