);

Građani Bora najviše oboljevaju od svih kategorija karcinoma

Bor, Beograd, 30.11.2020. MCBor – Mladi menjaju – Građani Bora najviše oboljevaju od svih kategorija karcinoma. Stanovništvo grada Bora, koje je izloženo industrijskom zagađenju, u značajno većem riziku od oboljevanja i umiranja od svih vrsta malignih tumora.

Bratislava Matić Savićević: “Građani Bora najviše oboljevaju od svih kategorija karcinoma. Ali se apsolutno izdvaja karcinom bronhije i pluća kao dominantni uzrok i nevezano za pol. Tako da je to već na neki način dokaz da postoji neka opšta izloženost. Znači izloženost populacije.”

Građani Bora najviše oboljevaju od karcinoma

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) je, na svom sajtu, 03.09.2020. objavila izvod iz publikacije “Unapređenje upravljanja kontaminiranim lokalitetima u Srbiji”. U ovom izvodu prikazan je sedmi prilog publikacije “Pilot studija – Grad Bor”. Rezultati istraživanja otkrili su alarmantne podatke. Koji su zabrinjavajući za sve stanovnike grada Bora. Najvažniji među njima pokazuju da je stanovništvo grada Bora, koje je izloženo industrijskom zagađenju, u značajno većem riziku od oboljevanja i umiranja od svih vrsta malignih tumora. Takođe, studija je pokazala da su stanovnici grada Bora u većem riziku i od umiranja od: kardiovaskularnih bolesti, respiratornih bolesti, digestivnih i genitourinarnih bolesti, kao i od svih ostalih uzroka smrti.


„Populacija Bora je izabrana iz čisto epidemioloških razloga jer ima najveću populaciju. Vi da biste uradili jednu validnu studiju morate da imate i određen broj ljudi koji su izloženi nečemu. Radili smo uz veliku podršku vrhunskih, zaista svetskih epidemiologa, iz Italije, i primenili smo jednu novu epidemiološku metodu, Sentieri metodu. Referentna populacija sa kojom smo poredili bila je populacija u Istočnoj Srbiji. Rađeni su Bor i četiri okolne opštine. Konsenzusom svih koji smo učestvovali, a pre svega Svetske zdravstvene organizacije koja je tu bila neka vrsta kontrolora. Određeno je da ta, da kažemo, “baza podataka” bude naš kancer registar. Smatra se da kancer registar koji se izrađuje u Batutu je jedan od najkvalitetnijih takvih registara u regionu. „

Studija Instituta za javno zdravlje „Dr. Milan Jovanović Batut“

„Za razliku od drugih baza podataka kojima raspolažemo, to je jedini registar koji ide do osobe, do JMBG. U tom smislu nisu podaci za opštinu, za okrug, nego je moglo tačno da se definiše ona detaljna analiza i rađeno je na 35 telesnih lokaliteta. Znači, rađen je registar za kancer i na kraju je izdvojeno da zapravo dominira kancer pluća. Pre svega, građani Bora najviše oboljevaju, gledano na tu referentnu populaciju, za sve kategorije karcinoma, ali da zapravo se apsolutno izdvaja karcinom bronhije i pluća kao dominantni uzrok i nevezano za pol,  što je jako bitan podatak zato što, koliko mi znamo, žene još nisu postale rudari. Ja mislim da sam čitala da ima samo jedna jedina koja radi dole u jami.

Tako da je to već na neki način dokaz da postoji neka opšta izloženost, znači izloženost populacije.“ rekla je Branislava Matić Savićević, predstavnik Instituta za javno zdravlje „Dr. Milan Jovanović Batut“.

Intervju-o-studiji-Unapredjenje-upravljanja-kontaminiranim-lokalitetima-u-Srbiji

Оставите одговор