);

Javni poziv za dodelu subvencija u pčelarstvu

Javni poziv za dodelu subvencija u pčelarstvu

BOR, 07.06.2021. , MCBor, SLATINA – Grad Bor je raspisao Javni poziv za dodelu subvencija u pčelarstvu. Od ukupno 20 miliona, koliko je namenjeno u ovoj godini za podsticaje u poljoprivredi, pčelarima pripada tri miliona i 500 hiljada dinara. Upravo zahvaljujući subvencijama i broj pčelara na području Grada Bora se povećava.

Javni poziv za dodelu subvencija u pčelarstvu

„Кao i ranijih godina, grad je vrlo odgovorno pristupio sprovođenju poljoprivredne politike i politike rualnog razvoja. Prepoznali smo značaj pčelarstva, a koliko su popularne popularnost mere pomoći pčelarima dokazuje i broj prijava, pa ćemo tako osluškujući potrebe naših pčelara krajem avgusta izdvojiti pola miliona dinara za kupovinu lekova za pčele i prihranu“, rekao je Ljubiša Repedžić, član Gradskog veća zadužen za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja.

I dodao: „Subvencije za nabavku opreme gradska uprava subvencioniše sa 60 odsto vrednosti kupljene robe, a maksimalan iznos po pčelaru je 70 hiljada dinara. Javni poziv za nabavku opreme trajaće do utroška sredstava, a za lekova i prihtanu biće raspisan u septembru“.

Osim stočartstva i voćarstva poslednjih godina i pčelarstvo je vodeća grana poljorivrede u borskim selima. Pčelar iz Slatine, Nebojša Buzej ima stotinak košnica i izuzetno je zadovoljan subvencijama koje daje Grad Bor. Ove godine će konkurisati za kupovinu košnica.

Javni poziv trajaće do utroška sredstava

Kad kupite opremu za sto hiljada i neko vam vrati 60 hiljada dinara je veoma značajno za pčelare.Ja sam prošle godine kupio auto prikolicu, ove ulažem u košnice“,rekao je Nebojša Buzej, predsednik Udruženja pčelara u Slatini i dodao:

Javni poziv za dodelu subvencija u pčelarstvu
Nebojša Buzej, predsednik Udruženja pčelara u Slatini

To je jasan pokazatelj da grad vodi računa o pčelarstvu. U saradnji sa gradom značajno smo unapredili razvoj pčelarstva u Boru. Postigli smo zajednički cilj, a to je omasovljenje pčelara u našem udruženju. Ove godine su smanjena sredstva po korisniku kako bi što više pčelara koristilo subvencije“.

Javni poziv za nabavku pčelarske opreme trajaće do utroška sredstava, a za kupovinu lekova i prihranjivanje  biće raspisan u septembru.

Procenjuje se da na području Grada Bora oko 500 pčelara ima više od hiljadu košnica.

Javni poziv za dodelu subvencija u pčelarstvu

Tekst je nastao u okviru Projekta „EКO-POLJOPRIVREDA-NOVA ENERGIJA SELA“ sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор