);

Korona virus: Sve teža situacija u Boru – zaraženo 855 gradjana

Bor, 09.12.2020. MCBor, Grad Bor – Na današnji dan 855 gradjana zaraženo virusnom infekcijom Covid-19. Među novozaraženima je 19 osoba iz Doma za stara lica “Vila Katarina” u Boru, od kojih 16 korisnika i troje zaposlenih u domu. Sedmoro korisnika zadržano je sinoć na bolničkom lečenju.

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, u Boru se od poslednjih informacija oporavilo 46 osoba, a zabeležena su 52 nova slučaja virusa, što znači da je na današnji dan 855 ukupan broj aktivnih slučajeva virusne infekcije na teritoriji grada.

Virus ušao u Dom za stara lica “Vila Katarina”

Među novozaraženima je 19 osoba iz Doma za stara lica “Vila Katarina” u Boru, od kojih 16 korisnika i troje zaposlenih u domu. Sedmoro korisnika zadržano je sinoć na bolničkom lečenju.

“Borba sa virusom u domu traje od februara i na samom početku smo preduzeli radikalne mere da zaštitimo naše korisnike, kao i zaposlene. Za skoro godinu dana nismo zabeležili ni jedan slučaj pojave virusa u našim domovima. Zahvaljujući brzoj intervenciji grada i gradskih zdravstvenih ustanova efikasno su pregledani i zbrinuti svi korisnici doma.

Mi smo u međuvremenu izvršili reorganizaciju rada naše ustanove”. Rekao je Miša Đorđević, vlasnik Doma za stara lica “Vila Katarina” u Boru.  Izražavajući žaljenje zbog ulaska virusa u ovu ustanovu.

Prema instrukcijama epidemiologa, rad doma organizovan je u tri zone. Crvena zona je za korisnike koji su pozitivni na virus. U narandžastoj zoni smešteni su oni koji su bili u kontaktu sa pozitivnim osobama. Dok je zelena zona predviđena za korisnike negativne na prisustvo virusa. Sve zone su fizički odvojene, bez mogućnosti međusobnih kontakata. Sprovode se i sve propisane mere u cilju sprečavanja širenja virusa.

Kako je rečeno na konferenciji, u borskom Domu zdravlja trenutno su zaražena 32 medicinska radnika od 855 gradjana. Virusom je inficirano sedmoro lekara, od kojih troje doktora iz hitne medicinske pomoći. Što, prema rečima direktora ove zdravstvene ustanove, znatno otežava organizaciju rada hitne službe.

“Ovo je već deseti mesec kako se bavimo koronom i nažalost nismo izveli mnoge pouke koje su zastrašujuće. Vrlo je teško organizovati rad zdravstvenog sistema. Veliki broj zdravstvenih radnika je zaražen. Teško je održati redovan proces rada u drugim službama uporedo sa kovid ambulantama”. Naglasila je direktor Doma zdravlja Bor, dr Vesna Radosavljević. 

Ukupan kapacitet bolničkih mesta 117

Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Boru hospitalizovano je 109 bolesnika. Od kojih je 89 pozitivno na virus korona, dok se osmoro nalazi na respiratorima.

Prema rečima dr Gorana Joksimovića, direktora Opšte bolnice u Boru, preko 250 pregleda beleži se dnevno u kovid ambulantama.

“U kovid sistem uključili smo i odeljenje urologije, tako da je ukupan kapacitet bolničkih mesta 117. Čak 17 naših sugrađana je hospitalizovano u toku jučerašnjeg dana i to su uglavnom pacijenti sa teškom kliničkom slikom. Zdravstveni sistem funkcioniše. Svi dajemo maksimum i od vas tražimo samo minimum, a to je da se pridržavate mera.”, rekao je dr Joksimović.

Gradonačelnik Bora je i ovog puta naglasio da uz malo razumevanja i samosvesti možemo svoje bližnje i sebe sačuvati od ovog virusa.

“Nadam se da postajemo svesni ozbiljnosti ove situacije. Nažalost, situacija nije ni malo jednostavna jer je, i pored svih mera zaštite, virus ušao u Dom za stara lica. Važno je da shvatimo da je neophodno da sačuvamo zdravstveni sistem i naše lekare. Istovremeno je neophodno da poštujemo sve mere koje nas mogu sačuvati od ovog virusa.” rekao je gradonačelnik Aleksandar Milikić.

U toku jučerašnjeg dana u kovid ambulantu “Metalurg” javilo se 72 pacijenata sa potencijalnim simptomima virusa. U ambulanti „Rudar“ zabeleženo je 66 kontrolnih pregleda, dok je bolničko prijemno odeljenje za kovid pacijente zabeležilo 111 pregleda.

Na čekanju je 89 rezultata prethodno uzetih briseva a zaraženo 855 gradjana.

Оставите одговор