);

REGIOSTAR 2023 – Svečana konferencija povodom prve nagrade

Bor, Temišvar, MCBor, 23.03.2023. Svečana konferencija povodom prve nagrade na takmičenju REGIOSTAR 2023

Projekat prekogranične saradnje RoRS 337- ROmania Serbia NETwork , „saradnja za procenu i širenje saznanja o uticaju rudarskih aktivnosti eksploatacije bakra na kvalitet vode u prekograničnom području“, koji je tim iz Instituta realizovao u saradnji sa Zapadnim Univerzitetom iz Temišvara i GEC Nera grupom je, odlukom stručnog žirija, pobedio na takmičenju REGIOSTARS 2023 u grupu A GREEN EUROPE. Na ovom takmičenju je bio pod imenom „From mine to river. The Water Guardians!“

Od rudnika do reke. Čuvari vode!

Generalni direktorat Evropske komisije za regionalne i urbane politike sa sedištem u Briselu, od 2008 godine organizuje godišnje takmičenje pod nazivom REGIOSTARS, koje je postalo evropska oznaka izvrsnosti za projekte koje finansira EU, a koji pokazuju uticaj i inkluzivnost regionalnog razvoja.

Svečana konferencija povodom prve nagrade na takmičenju REGIOSTAR 2023

Naš projekat „Od rudnika do reke. Čuvari vode!“ (From Mine to River. The Water Guardians!), u konkurenciji 228 nominovanih projekata, dobio je prvu nagradu na takmičenju REGIOSTARS 2023, u kategoriji „Zelena Evropa”. Nagrađeni projekat je realizovan u okviru Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, tokom perioda septembar 2019 – septembar 2021 pod akronimom RoS-NET2 i rezultat je saradnje između West University of Timisoara, Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor i nevladine organizacije Ecological Cooperation Group – NERA Caras – Severin branch (GEC NERA).

Tim povodom je 21.03.2024. godine u Temišvaru, održana svečana konferencija na kojoj su o značaju i vrednosti ovog projekta govorili:  Kozmin Enake – prorektor Zapadnog univerziteta u Temišvaru, Oana Kristea – načelnica Upravljačkog tela Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija,  Monika Hensej – direktorka za komunikacije u Sektoru za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije, Sanda Šimić – v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije Republike Srbije, Silvia Davidoju – ambasadorka Republike Rumunije u Srbiji i Anka Lolesku – izvršna direktorka Regionalne kancelarije za prekograničnu saradnju u Temišvaru.

Najvažnije rezultate projekta predstavili su članovi projektnog tima: Univ. Prof. Dr. Adriana Isvoran sa West University of Timisoara, Dr. Zoran Stevanović, iz Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor i Conf. Dr. Cristina Rotaru sa West University of Timisoara kao predstavnik partnera GEC NERA.

Ostavite odgovor