);

Građani Bora u dvorištu tri škole dobili ekološki mural

Bor, 8. mart 2024 – Fond B92. Građani Bora u dvorištu tri škole dobili ekološki mural.

Tokom prethodne nedelje na zidu od 140 m2 u dvorištu koje dele tri škole u Boru, OŠ “Vidovdan”, OŠ “Sveti Sava” i OŠ “Branko Radičević”. Oslikan je mural sa ekološkom porukom. Poruka o važnosti održivih praksi, kao što je reciklaža, formirana je na radionicama koje su prethodno održane sa učenicima srednje Tehničke škole u Boru. Na njima su učenici razgovarali o ekološkim problemima u lokalnoj zajednici, kao i o potencijalnim rešenjima, a sve ideje koje su se tu izrodile je u kreativan i inspirativan dizajn upakovala umetnica Maja Stojanović Zmaja, koja je, uz pomoć učenika i građana dobrovoljaca, oslikala ovo veliko umetničko delo.

Građani Bora u dvorištu tri škole dobili ekološki mural

Na trodnevnoj radionici održanoj u oktobru prošle godine, u okviru projekta “Umetnost mladih za Zemlju” koji sprovode Fond B92 u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Slovenije, Francuske i Engleske, učenice i učenici imali su priliku da razgovaraju sa predavačem Aleksandrom Vajznerom o društvenim problemima i rešenjima koja se mogu postići sopstvenim zalaganjem, o video aktivizmu i ulozi ulične umetnosti u rešavanju društvenih problema, te da sa timom Fonda B92 i Majom Stojanović Zmajom proizvedu poruku koju žele da pošalju svojim vršnjacima, sugrađanima i prolaznicima.

Građani Bora u dvorištu tri škole dobili ekološki mural

Umetnost mladih za Zemlju

Fokus “Umetnost mladih za Zemlju” koji je nastavak uspešno sprovedenog projekta slične sadržine pod nazivom “Oslikaj promenu”, usmeren je na starije tinejdžere iz socio-ekonomski ugroženih i marginalizovanih zajednica. Cilj je pomoći im da pronađu svoj glas i osećaj inicijative u rešavanju problema ekološke održivosti, razvijanjem njihovih kreativnih i kritičkih veština mišljenja, kao i uključivanjem u javnu umetnost.

“Tokom godina shvatila sam da je mural mnogo više od estetskog doprinosa vizuelnog identiteta jednog grada. Zbog svoje monumentalnosti, mural je postao odličan kanal za prenošenje poruke. Što lokalnoj zajednici, što globalu, što bi se reklo, em lepo em korisno. Veličina i upadljivost murala retko koga ostave ravnodušnim. Bilo da im se sviđa prikazan rad ili ne. Mural pokreće razgovor što smatram da je polazna tačka za podizanje svesti oko nekog problema. Ne samo što prenosi poruku, već okuplja lokalnu zajednicu. Od Miloša, lokalnog uličnog umetnika, Darka mašinovođe, Nebojše iz Fonda B92, do Tanje videografkinje – mural u Boru ne bi bio moguć bez podrške divnih ljudi koji su odmah uskočili da pomognu”, rekla je Maja Stojanović Zmaja nakon predstavljanja gotovog murala građanima Bora.

Građani Bora u dvorištu tri škole dobili ekološki mural

Koordinator projekta Nebojša Glišić. Pomogao je u oslikavanju, preneo je utiske sa lokala: “Proces stvaranja ovog monumentalnog dela na zidu je bio praćen velikim odobravanjem i znatiželjom okoline. U razgovoru sa decom koja su učestvovala u radionicama i sugrađanima postalo je jasno da smo uspeli da postignemo cilj i stvorimo trajni podsetnik na važnost teme ekologije kao i poruke da trud i ambicija nađu način da se otelotvore i podstiču na dalje stvaranje i zalaganje.”

Ekološki mural

Projekat „Umetnost mladih za Zemlju“ realizuje Fond B92 u Boru i Pančevu. Međunarodni partneri će sprovesti slične aktivnosti u Sloveniji i Francuskoj. Ideja je nastala u Velikog Britaniji i utemeljena je na mišljenju: “ da je umetnost alat i metod učenja putem kojih može da se ostvari jak uticaj na probleme lokalne zajednice“. Projekat je podržan od strane Evropske unije kroz program Kreativna Evropa.

Autorka fotografija je Tanja Drobnjak

Ostavite odgovor