);

Rudarstvo – Pokretačka snaga ekonomskog razvoja Srbije

BOR, BEOGRAD, LOZNICA, MEDVEDJA, 06.11.2019.

U Srbiji će biti uloženo skoro tri milijarde dolara u narednih šest godina u otvaranje rudnika Čukaru peki kod Bora i rudnika „Jadar“ kod Loznice, kao i u RTB Bor, izjavio je danas pomoćnik ministra rudarstva i energetike Ivan Janković na 9. međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji „Pokretačka snaga ekonomskog razvoja“.

Rudarstvo - Pokretačka snaga ekonomskog razvoja Srbije

To su strateški projekti za Vladu Srbije, istakao je Janković na otvaranju drugog dana devete Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji „Pokretačka snaga ekonomskog razvoja“ i dodao da je zato planiran dodatni nivo investicionih ulaganja.

„Sa početnim ulaganjima od blizu 500 miliona dolara za otvaranje rudnika Čukaru Peki od strane kompanije Rakita (Ziđin), zatim za otvaranje rudnika Jadar preko jedne milijarde dolara od strane kompanije Rio Tinto, kao i predviđenim ulaganjima od 1,26 milijardi dolara u RTB Bor i rudnik Majdanpek dolazimo do blizu tri milijarde dolara koji će biti investirano u sektor rudarstva u narednih šest godina“, rekao je Janković i dodao da se ta ulaganja samo na metalične mineralne sirovine.

Rudarstvo - Pokretačka snaga ekonomskog razvoja Srbije

„Povećan je brojo radnih mesta za sedam odsto u trećem kvartalu 2019. u odnosu na 2018. godinu“, naveo je Janković.

Rudarstvo - Pokretačka snaga ekonomskog razvoja Srbije

On je rekao i da će zaštita životne sredine biti jedan od prioriteta, kao i da će tokom ove i naredne godine biti doneti još neki pravilnici potrebni za funkcionisanje geologije i rudarstva.

„Dakle, moderno i održivo rudarstvo uz puno poštovanje interesa Republike Srbije i puna sigurnost za postojeće i buduće investicije“, poručio je pomoćnik ministra.

Rudarstvo - Pokretačka snaga ekonomskog razvoja Srbije

Na panelu o uticaju razvoja rudarstva na lokalne zajednice govorili su: Aleksandar Milikić, Gradonačelnik Bora, Ljubinko Djokić, Zamenik gradonačelnika Loznice, dr Nebojša Arsić, Predsednik opštine Medvedja, Dejan Kovačević, Predsednik opštine Gornji Milanovac. Panel je moderirao Aleksandar Vulović,iz kompanije Medgold Resources Corp.

Rudarstvo - Pokretačka snaga ekonomskog razvoja Srbije

„Bor je u žiži javnosti iz više razloga. Novi strateški partner Ziđin već menja i definitivno će promeniti dešavanja u Boru“, naglasio je Milikić i dodao da se Bor već ubrzano razvija. Prema njegovim rečima, budžet Bora se trenutno puni sa 60 odsto od rudarenja, koje je veoma značajno za razvoj grada.

Zbog Ziđina Bor će imati najveće prihode po stanovniku u Srbiji

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić izjavio je danas da će zbog investicije kineskog Ziđina u RTB Bor i nalazište Čukaru peki budžet tog grada biti uvećan tri puta u naredne četiri godine, kao i da će Bor imati najveće prihode odnosno budžet po glavi stanovnika u Srbiji.

Milikić je rekao da je prekjuče objavljena značajna vest za Bor, pošto je objavljeno da je Zidjin postao vlasnik i donje zone u Čukaru peki. Gradonačelnik je istakao da je sada to „zaokružena priča“.

„Bor je u žiži javnosti iz više razloga. Novi strateški partner Zijin već menja i definitivno će promeniti dešavanja u Boru“, naglasio je Milikić i dodao da se Bor već ubrzano razvija.

Kaže da rudarstvo i u drugim zemljama značajno učestvuje u razvoju privrede i lokalnih zajednica.

Prema njegovim rečima, budžet Bora se trenutno puni sa 60 odsto od rudarenja, koje je veoma značajno za razvoj grada.

Napomenuo je da rudarstvo uvek opterećuje životnu sredinu i pokreće ekološka pitanja, kako bi se zaštitili građani i dodao da je dobro što patnerski odnos i dijalog za sva pitanja.

Ostavite odgovor