);

RUŽENJE GRADA BORA: Rudarski lift nije muzejska vrednost, gde je dozvola za postavljanje (opasne) skalamerije?

Bor, 15. avgust

Autor: M.C.

Novopostavljeni rudarski lift, isti kao i onaj na ulazu u najstariji borski rudnik “Jama”, ne samo što ruži grad, nego je i veliko pitanje da li su nadležne inspekcije izdale bilo kakvu dozvolu za ogromnu skalameriju koja, jednog dana, može da postane opasna i po živote građana! Pred nedavno najavljeni dolazak Aleksandra Vučića u Bor i na Borsko jzero, preko noći, na brzu ruku i opšte iznenađenje, “usidreno” je brdo gvožđurije na iskraju glavne ulice, preko puta “Kapije Bora”, tik uz “rudarski ulaz” s natpisom SREĆNO. Jeste, da bi rudari ušli u rudnik “Jama” prvo moraju liftom da siđu na rudarske, podzemne horizonte. I to je to. MEĐUTIM…

Da bi se neka oprema proglasila muzejskom vrednošću, neohodno je da se to učini u merodavnim institucijama i od stručnjaka za tu oblast. Borski Muzej rudarstva i metalurgije, ubeđeni smo, niko, po običaju (kao kad je, od istih (ne) odgovornih direktora RTB-a Bor, rušen i jedini u zemlji Park-muzej stare rudarske i metalurške opreme) nije pitao. Da jeste pitao, bespotrebna grdosija ne bi se ni našla na najudarnijem mestu u gradu zaklanjajući ostali urbanistički rešeni prostor.

Građani već negoduju, jer , pre neko veče, grupa mladih se, rashlađujući se zaječarskim, crvenim pivom, popela na visoku platfomu uživajući u širini pogleda okoline. Ne daj Bože, pričaju očevidci, da su bili pod jačim uticajem maligana, ko zna kako bi se taj užitak završio. Potencijalna opasnost, dakle, ne prestaje. Takav objekat morao bi, baš zbog bezbednosti građana, da se čuva po svim propisima. Zato i ne verujemo da je inspekcija mogla da odobri još jedan – takve, čudnovate vrste – graditeljski i “šminkerski” poduhvat borskog gazde (ko bi drugi mogao tako nešto da smisli ?). ILI: Kako reče narodnmi poslanik Milinko ŽIVKOVIĆ, možda je najbolje bilo da je ova gvožđurija prodata kao sekundarna sirovina, bar bi se dobio neki dinar u nastupajućoj, još većoj,  krizi.

Opravdano je očekivati da nadležni u Opštini Bor najhitnije reaguju i da odgovorne službe narede sklanjanje skalamerije dok ne bude kasno. Pod okriljem noći, nedovoljno pripremljene mlađane osobe za bezbrižna letnja zbivanja, mogu da naprave nepredviđene “žurke”. GOSPODO iz inspekcije, nemojte oklevati – nemojte i Vi , iako vas niko ništa nije pitao (!?) snositi deo odgovornosti. Da je sreće već bi reagovali i obavestili javnost o svemu. Tako se to radi u uređenom društvu, gde svako radi svoj posao, a ne kao u našem lepom gradu – kolo vodi jedan, a uz njega se – čast pojedicima – hvataju i “Kurta i Murta”, i važni i nevažni, i svakojaki. Samo da mu podiđu i ućare bar malo preostalog kolača. Ipak, buđenje je u nekim društvenim strukturama – da ih danas ne spominjemo – beskompromisno započeto. Na opšte dobro. Jedan od tih pomaka je i početak prijema i razgovora predsednika Opštine s građanima.

Ostavite odgovor