);

Sa „Ziđinom“ o investicijama i planovima za zaštitu životne sredine

Beograd, Bor, 24.11.2020. MCBor – Ministarke sa „Ziđinom“ o investicijama i planovima – zaštita životne sredine jedan od prioriteta kompanije

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, održala je danas, zajedno sa ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović, sastanak sa Đan Simingom, generalnim direktorom kompanije „Ziđin“, većinskim vlasnikom RTB-a Bor.


Na sastanku je bilo reči o realizaciji projekata kompanije „Ziđin“. Sa posebnim osvrtom na standarde koje je neophodno ispuniti u cilju zaštite životne sredine.
„Investicija u RTB Bor za nas je veoma važna. Vlada Srbije je tu da pomogne u realizaciji projekata i planiranih ulaganja u zelene tehnologije i zaštitu životne sredine. Nije slučajno što su danas oba resorna ministarstva na sastanku. Želimo da se projekti u koje investirate realizuju brže i efikasnije, to je u interesu svih nas. Očekujem da ispunite naše dogovore sa prethodnog sastanka. Da nam dostavite strategiju razvoja kompanije i sve planove u vezi sa zaštitom životne sredine.“ – rekla je Mihajlovićeva.

prof. dr Zorana Mihajlović u Majdanpeku 2019.

Generalni direktor „Ziđina“ Đan Siming rekao je da je zaštita životne sredine jedan od prioriteta kompanije. Istkao je i da im je podrška Vlade Srbije i resornih ministarstava važna. Naročito u delu ocene studija uticaja na životnu sredinu. Kao i odgovarajućih dozvola. Posebno kada je reč o površinskom kopu „Veliki Кrivelj“, rudniku „Jama“ i upravljanju deponijom otpada „Visoki planiri“ i jezerom Robule.

Jezero Robule i Visoki planir

Ministarka Irena Vujović istakla je da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine otvoreno da pruži svaku vrstu podrške u skladu sa zakonskom regulativom.

Protest u Boru protiv zagadjenja ZIJIN

Sa satanka 20. novembra 2020. godine

PODSEĆAMO: Na prethodnom sastanku je, između ostalog, bilo reči o trenutnim projektima Zijina. Proširenju kapaciteta na površinskom kopu Veliki krivelj i aktivnostima na izgradnji novog flotacijskog postrojenja na površinskom kopu Južni revir, Majdanpek.

Đan Siming je tada zahvalio na podršci Vlade i Ministarstva na projektima koje kompanija realizuje u Srbiji.

„Do sada smo u RTB Bor uložili 640 miliona dolara. Pored aktivnosti na proširenju i sanaciji postrojenja, ulažemo u zaštitu životne sredine i unapređujemo uslove i bezbednost na radu. Zasadili smo više od 56.000 sadnica u industrijskoj zoni, a za 88 odsto smanjili povrede na radu u ovoj godini“, istakao je on.

Naveo je da je ta multinacionalna kompanija, koja posluje u 10 zemalja sveta, u Kini jedna od najvećih baza za proizvodnju zelene energije.

„Zaštita životne sredine jedan je od naših prioriteta i na tome radimo i u Srbiji. Vaša podrška u efikasnijoj realizaciji projekata nam je važna“, rekao je Đan Siming.

Оставите одговор