);

Obrazovanje za sve u školi Vuk Karadžić

Obrazovanje za sve u školi Vuk Karadžić

Beograd, Bor, Novi Sad, Požarevac, 26.11.2020. MCBor – Projekat pod nazivom „Obrazovanje za sve“ sprovodi se u tri grada Bor, Novi Sad i Požarevac. Realizuje se 4 meseca.

Obrazovanje za sve u školi Vuk Karadžić

Projekat pod nazivom „Obrazovanje za sve“ sprovodi se u tri grada Bor, Novi Sad i Požarevac. Realizuje se u periodu od 1 septembra – 31 decembara 2020. Cilj je da se omogući dodatna podrška ugroženoj deci u savladavanju školskog programa. Imajući u vidu probleme u obrazovanju koji su nastali tokom aktuelne epidemije. Projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Nemačke i Goethe-Institut Special Fund 2020 u Srbiji.

Predviđeno je da se najmanje 40 dece, po gradu, podrži kroz aktivnosti projekta. Aktivna podrška treba da se organizuju za decu osnovnoškolskog uzrasta, pre svega sa fokusom na decu najnižeg školskog uzrasta (1-4 razreda).

OŠ“Vuk Karadžić“ dobar domaćin na snimanju dokumentarnog filma

„Veliko mi je zadovoljstvo što je OŠ“Vuk Karadžić“ danas bila domaćin na snimanju dokumentarnog filma u okviru programa “Obrazovanje za sve“ koji je podržan od strane Goethe institute u Srbiji, Forum Roma Srbije i Romske inicijative mladih “Gypsy soul”. Naši đaci romske nacionalnosti imaju podršku u učenju od septembra do decembra meseca 2020. godine kroz ovaj program iz srpskog jezika i matematike.“ – rekla je direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Boru Ivana Pajkić. i dodala:

Obrazovanje za sve u školi Vuk Karadžić

„Zbog trenutne epidemiološke situacije nastava se ne realizuje sa trajanjem časova od 45 minuta, već časovi traju 30 minuta što je veoma mali period za realizaciju svih aktivnosti, a pogotovo za individualni rad sa učenicima za koje je potreban dopunski rad.“

„Zaposleni u našoj školi su prepoznali su potrebu za pomoć kod učenika romske nacionalnosti u savladavanju određenog nastavnog sadržaja. Za vreme pandemije COVID 19 virusa  velikom broju učenika potrebna je dodatna pomoć. Kako bi imali podjednaku šansu za obrazovanje kao i ostali njihovi drugari. U saradnji sa Romskom inicijativom mladih „Gypsy soul“ osmislili smo program podrške koji su naši prijatelji iz Goethe institut i Forum Roma Srbije prepoznali kao bitan i isti podržali. Učenici su osim podrške u učenju dobili školski pribor, dok je škola dobila interaktivnu tablu kao donaciju kako bi se nastava održavala na savremen način.“ –  

Obrazovanje za sve u školi Vuk Karadžić

„Zahvaljujemo se i nadamo se da će ovaj vid podrške u učenju biti nastavljen kroz ovaj ili sličan program.“ – poručila je direktor, Ivana Pajkić na kraju.

Aktivnosti projekta:

  • Grupna nastava za decu, pre svega iz predmeta matematika i srpski i po potrebi drugih predmeta za koje je potrebna dodatna podrška
  • Individualni časovi za različite predmete
  • Rad asistenta za zajednicu sa decom i roditeljima u smislu savetovanja
  • Obuka roditelja za korišnjenje tehničke opreme za održavanje nastave u novim uslovima, online, koja podrazumeva korišćenje smart telefona, tableta…
  • Kupovina opreme (interaktivne table, školski pribor, udžbenici…)

Septembar 2020. – Počeo projekat sa 42 deteta od 1. – 5. razreda

Obrazovanje za sve u školi Vuk Karadžić

Na početku projekta „Obrazovanje za sve“, u saradnji sa pedagoškim asistentom OŠ „Vuk Karadžić“ u Boru Sašom Kamenovićem oformljen je spisak od 42 deteta od 1-5 razreda kojima je potrebna dodatna podrška u učenju i to pre svega iz srpskog jezika i matematike.

Nakon identifikacije učenika obavešteni su roditelji i održan je roditeljski sastanak sa svim članovima projektnog tima projekta „Obrazovanje za sve“.

Roditelji koji su prisustvovali rodieljskom sastanku potpisali su saglasnost za učestvovanje i fotografisanje u okviru projekta. Roditelji koji se nisu odazvali roditeljskom sastanku iz opravdanih razloga, obišao sam na terenu kako bi ih bliže informisao i motivisao za učešće u projektu. Terenski obilazak porodica obavljen je u periodu od 07.09. – 18.09.2020.godine. 

Obrazovanje za sve u školi Vuk Karadžić
rbt

Redovna komunikacija odvijala se i sa članovima Foruma Roma Srbije oko dinamike nastve, praćenja nastave, obezbeđivanje uslova za nesmetani rad u skladu sa merama prevencije KOVID-19, kao i nabavke opreme i školskog pribora. Tokom meseca pribavljeni su i prosleđeni predračuni za tehničku opremu, tablet uređaj i uređaj za interaktivnu tablu, kao i predračun za školski pribor.

Dodatnu podršku sa učenicima romske nacionalnosti realizovali su Saša Kamenović ( pedagoški asistent) i Aleksandra Katić ( profesor razredne nastave). Ukupan broj realizovanih časova za mesec septembar je 43 i to: 19 časova srpski jezik i 24 časova matematike.

Redovnost učenika je bila dobra, učenici su zainteresovani da pohađaju dodatne časove, po rečima mnogih učenika, kako bi nadoknadili propušteno gradivo.

Plan aktivnosti u potpunosti prati plan Ministarstva prosvete i tempo kojim se obrađuju nastavne jedinice u redovnoj nastavi. Identifikovani sui  učenici sa kojima će se od narednog meseca raditi individualno.

Aktivnost u oktobru

Tokom oktobra meseca nastavilo se sa nastavom iz srpskog jezika i matematike. Svi učenici romske nacionalnosti od 1 – 5 razreda u OŠ „Vuk Karadžić“ u Boru su angažovani na projektu. 

Nastava je održana bez problema i promena u rasporedu. U skladu sa predloženim merama bezbednosti sa pandemijom COVID- 19.

„U oktobru mesecu kroz projekat „Obrazovanje za sve“, obišao sam 30 porodica. Sa njima sam razgovarao o tehničkoj pripremi ako dođe po pogoršanja epidemiološke situacije. Roditelje sam upoznao sa načinom praćenja školskih obaveza i zadataka koje nastavnici zadaju deci putem platforme za učenje tj. Gugl učionice.“ – rekao je Vladimir Šainović ispred Projektnog tima.

Redovna komunikacija odvijala se i sa članovima Foruma Roma Srbije. Oko dinamike nastve, praćenja nastave i obezbeđivanje uslova za nesmetani rad. U skladu sa merama prevencije COVID-19, kao i nabavke opreme i školskog pribora. Tokom meseca pristigao je tablet uređaj koji sa koristio za rad i prezentaciju na terenu.

Obrazovanje za sve u školi Vuk Karadžić

Dodatnu podršku sa učenicima romske nacionalnosti realizovali su Saša Kamenović ( pedagoški asistent) i Aleksandra Katić ( profesor razredne nastave). Ukupan broj realizovanih časova za mesec oktobar je 38 i to: 17 časova iz srpskog jezika i 21 čas matematike. 

Učenici su bili redovni, zainteresovani da pohađaju dodatne časove, kako bi nadoknadili propušteno gradivo. Tokom meseca oktobra. Realizovani su i individualni časovi sa 5 učenika, koji rade na nivou škole po posebnom planu i programu. 

Učenicima je pružana podrška u učenju. Iz srpskog jezika i matematike svakog petka, gde su u dogovoru sa učenicima prilagođavani termini.

Plan aktivnosti u potpunosti prati plan Ministarstva prosvete i tempo kojim se obrađuju nastavne jedinice u redovnoj nastavi.

Aktivnost nastavljena i tokom novembra i decembra

Projekat realizuje Romska inicijativa mladih ,,Gypsy soul“ u saradnji sa Forumom Roma Srbije – FRS. Podršku je pružio Goete institut.

Оставите одговор