);

Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj krajini

Bor, Zaječar, 28.04.2022. MCBor, Gradjanska citaonica Evropa, Za media U Zaječaru predstavljen projekat “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini” (VIDEO). Od sredine januara 2022. godine, Udruženje “Za Česme” Zaječar u saradnji sa Građanskom čitaonicom “Evropa” Bor, Društvom mladih istraživača Bor i “Dečijim centrom” Zaječar, realizuje projekat “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, uz finansijsku podršku EU.

Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj krajini

Na predstavljanju ovog projekta, 28. aprila 2022, u prostorijama Udruženja “Za Česme” u Zaječaru, novinarima su se obratili neposredni realizatori, koji će tokom naredne dve godine sprovesti brojne aktivnosti radi unapređenja stanja životne sredine u Timočkoj Krajini, što je glavni cilj projekta. Takođe, organizacije civilnog društva okupljene oko projekta, nastojaće da podignu svest građana/ki da se aktivno uključe u javne politike i donošenje odluka u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, u skladu sa najboljim praksama u EU. 
Predsednik Udruženja “Za Česme” Boban Pogarčić u obraćanju predstavnicima medija ističe da se projekat bavi oblašću životne sredine, a u okviru nje podsektorima voda, vazduh i lokalno vlasništvo:

Društvo mladih istraživača iz Bora s višedecenijskim iskustvom može se navesti kao primer dobre prakse u monitoringu zagađenja vazduha u svom gradu. Njihov predsednik Dragan Ranđelović, ističe da će Društvo svoja iskustva sa prikupljanjem i sistematizacijom merenja kvaliteta vazduha, implementirati kroz projekat, a formiranu bazu podataka učiniti dostupnom svima putem websajta:

Ekološke novine

Zvonko Damnjanović iz Građanske čitaonice “Evropa” u Boru, najavio je, između ostalog u okviru projekta i izdavanje namenskih publikacija – 4 broja ekoloških novina i 2 brošure na temu vazduh i voda i još dosta drugih aktivnosti:

Kroz aktivnosti zaječarskog “Dečijeg centra” na ovom projektu, grupa mladih će steći praktična znanja i veštine aktivizma, koje se mogu preneti u školu, porodicu i lokalnu zajednicu. Razvojem kritičkog mišljenja i uočavanjem problema biće postignuta senzibilizacija za probleme zaštite životne sredine, istakla je Selena Ristić Vitomirović. Ona je najavila prvu od dve inkluzivne predstave koju će izvesti ove godine u na festivalu u Boru, a koju će realizovati sa mladim iz svog Udruženja i članovima Društva “L-down”:

KAP

Važan deo projekta su i aktivnosti na realizaciji studijskih TV emisija, informativnih medijskih sadržaja, dokumentarnih filmova, istraživačkih tekstova, fotografija i publikacija o uticajima zagađivača na životnu sredinu u Timočkoj Krajini, kao i organizovanje festivala ekoloških filmova. Kroz korpus inovativnih kanala komunikacije želimo da utičemo na promene u stavovima javnosti i da podstaknemo dijalog civilnog društva i javne uprave, rekao je između ostalog autor Dušan Vojvodić iz produkcijske kuće “Za media” i jedan od osnivača Udruženja “Za Česme”. On je u okviru ovog projekta najavio i realizaciju trećeg dela dokumentarne trilogije “KAP”:

Inače, ovom prilikom Dušan Vojvodić je najavio TV premijeru dokumentarnog filma “SUD”. Iz pomenute trilogije, koji se bavi prvim krivičnim postupkom u istoriji domaćeg pravosuđa zbog krivičnog dela “Oštećenje životne sredine”. Film “SUD” biće emitovan večeras, 28. aprila, na RTS 2, u 22 sata i 15 minuta.

Svi govornici na današnjoj press konferenciji zahvalili su novinarskim ekipama na prisustvu. Izrazili su nadu da će i ubuduće sarađivati. A da će sa svoje strane obaveštavati javnost o rezultatima projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”.

Ostavite odgovor