);

20.000 € za dečje igralište

Bor, Beograd, Zaječar, Niš, Vranje, Kragujevac, 6. jun 2019. NALED

20.000 € za dečje igralište

– Кancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa NALED-om i uz podršku kompanija Mastercard i Visa, pokrenula je danas nacionalnu kampanju i takmičenje gradova i opština „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“. Cilj kampanje je jačanje svesti građana o prednostima razvoja bezgotovinskog društva i predstavlja jednu od mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije 2019 – 2020.

ŠAMPIONI BEZGOTOVINSКOG PLAĆANJA

U takmičenju će moći da učestvuju svi gradovi i opštine koji su omogućili plaćanje taksi i naknada platnim karticama na šalterima, a oni gradovi i opštine koji motivišu svoje građane da se opredele za upotrebu ovog načina bezgotovinskog plaćanja u periodu od 1. jula do 31. decembra ove godine i zabeleže najveći broj plaćanja na POS terminalima u odnosu na broj stanovnika zaslužiće vredne nagrade.

20.000 € za dečje igralište

-Osnivanjem Кancelarije za IT i eUpravu prvi put je omogućeno elektronsko plaćanje administrativnih taksi na Portalu eUprave i obezbeđena je potrebna infrastruktura za postavljanje POS terminala na sve šaltere opštinskih i gradskih uprava, policijskih uprava i šaltere katastra širom Srbije. Do danas je postavljeno 250 POS terminala, u 60 gradova i opština u Srbiji, na šalterima različitih institucija javne uprave, preko kojih je obavljeno više od 51 hiljada transakcija. To znači, da građani isto toliko puta nisu morali da idu na šaltere banaka ili pošta kako bi platili administrativne takse, već su na jednom mestu, samo jednim dolaskom završili kompletan posao. Uvođenje POS terminala je za opštine i gradove besplatno, predstavlja jednu od bitnih mera Nacionalnog plana za suzbijanje sive ekonomije 2019 – 2020, te još jednom pozivamo da se sve lokalne samouprave uključe u ovu akciju, da zajedno gradimo efikasnu, transparentnu javnu upravu u službi građana – izjavio je doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Кancelarije za IT i eUpravu.

20.000 € za dečje igralište

On je dodao, da takmičenje opština i gradova pored toga što građanima omogućava i najniže provizije za elektronsko plaćanje, daje mogućnost i da osvoje vrednu nagradu za svoj grad ili mesto. Кancelarija za IT i eUpravu nagradiće prvih 5 opština ili gradova koje budu imale najviše transakcija u odnosu na broj stanovnika, mogućnošću da svoju internet prezentaciju izrade po ugledu na sajt Vlade Republike Srbije „U službi građana“ sa svim funkcionalnostima dvosmerne komunikacije i alatima koji omogućavaju lakši pristup za slepe i slabovide osobe.

Prvoplasirana lokalna samouprava biće nagrađena dečijim igralištem u vrednosti od 20.000 evra, a prvih 10 gradova i opština dobiće plaketu „Šampioni bezgotovinskog plaćanja koja će biti uručena na završnoj konferenciji u Beogradu.

20.000 € za dečje igralište

Sve lokalne samouprave zainteresovane za učešće u takmičenju mogu do 17. juna da zaključe Sporazum sa Кancelarijom za IT i eUpravu o postavljanju terminala. Svakako, i druge opštine koje su zainteresovane da omoguće ovaj vid jednostavnog plaćanja administrativnih taksi mogu potpisati Sporazume i posle ovog roka, ali te opštine neće biti uključene u nagradnu igru.

  • Bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost. Država dobija transaparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, kao i niže troškove jer su izrada i čuvanje gotovine skupi. Nadamo se da ćemo POS terminale uskoro videti i na drugim šalterima koje građani često posećuju, pre svega za dobijanje ličnih dokumenata, kao i da će država dalje raditi na smanjivanju dozvoljenog limita za plaćanje u gotovini, rekao je član IO NALED-a i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović dodajući da kampanju upravo prati i inicijativa za uvođenje POS terminala na šaltere institucija.
20.000 € za dečje igralište

Na skupu je istaknuto da su za razvoj bezgotovinskog društva ključni edukacija i promocija prednosti novih tehnologija i koristi za društvo od manje upotrebe gotovine. Neophodno je raditi i na finansijskoj inkluziji s obzirom na to da, pored osoba koje nemaju dovoljno informacija o pouzdanosti upotrebe kartica, iste najčešće ne koriste lica koja nemaju račun u banci.

  • Naša posvećenost izgradnji bezgotovinskog društva ogleda se u globalno postavljenom cilju da do 2020. godine uključimo 500 miliona novih korisnika u zvanične finansijske tokove. Кroz partnerstva s javnim sektorom na tržištu Srbije realizovali smo nekoliko uspešnih aktivnosti kao što je nacionalna nagradna igra sa fiskalnim računima i kartičarskim slipovima sa NALED-om, kao i beskontaktno plaćanje u javnom prevozu. Veoma smo ponosni da nastavljamo partnerstva kako bismo građanima Srbije zajedno obezbedili pristup novim tehnologijamai ujedno zadovoljili potrebe korisnika jer prema podacima iz Mastercard Masterindeks istraživanja iz 2018, čak 24% aktivnih korisnika kartica želi da u javnim institucijama plaća karticama – izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard.

Pored besplatne instalacije i obuke za korišćenje POS terminala, lokalne samouprave za sebe, građane i privredu obezbediće i najniže provizije za uplate na šalterima – 45 dinara za iznose manje od 4.500 dinara odnosno 1% za veća plaćanja, kao i besplatno brendiranje šalter sale i učešće u kampanji i promociji.

  • Ponosni smo što smo partner u velikoj nacionalnoj kampanji na srpskom tržištu, koja promoviše digitalna plaćanja. Zadovoljni smo što je ova inicijativa podržana na nivou Vlade i zato što delimo zajedničku viziju o važnosti daljeg razvoja bezgotovinskog plaćanja u Srbiji. Visa je prisutna na tržištu više od tri decenije i posvećena je tome da potrošačima pruži efikasno i nesmetano iskustvo plaćanja. Učešćem u kampanji, pomažemo da veći broj ljudi u Srbiji koristi pogodnije i sigurnije načine plaćanja u svakodnevnom životu – rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u našoj zemlji ima 6,1 milion korisnika kartica, sa nešto više od osam miliona kartica u posedu, ali je svaka druga neaktivna. Broj POS terminala poslednjih godina kretao se između 71.000 i 88.000. Iako je trend u 2018. uzlazan, i dalje imamo gotovo 2,5 puta manje POS terminala na milion stanovnika u odnosu na prosek Evropske unije što ukazuje na veliki prostor za razvoj bezgotovinskog plaćanja.

Ostavite odgovor