);

22 godine od početka NATO agresije na SRJ

22 godine od početka NATO agresije na SRJ

Bor, 24.03.2021. MCBor22 godine od početka NATO agresije na SRJ. Povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji, danas su predstavnici policije, predstavnici lokalne samouprave, porodice stradalih, predstavnici političkih partija i patriotskih organizacija civilnog društva položili cveće na spomenike stradalim pripadnicima policije u zgradi Policijske uprave u Boru i stradalim civilima i palim borcima NATO agresije kod Tržnog centra Kocka.

22 godine od početka NATO agresije na SRJ

NATO bombardovanje Jugoslavije počelo je 24. marta i završilo se 10. juna 1999. godine. Tokom 78 dana ubijeno je najmanje 2500 a ranjeno i povređeno više od 12 500 ljudi. Napadi na Srbiju započeli su 24. marta 1999. godine, a poslednji napad dogodio se 10. juna, u 13.15 nedaleko od Кosovske Кamenice. Poginulo je, ili nestalo, 1008 pripadnika vojske i policije, od čega je 659 pripadnika vojske, a 349 pripadnika policije. Teže i lakše ranjeno oko 6000 civila, među njima 2700 dece. Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratni gubici NATO u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni. SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Кosovo i Metohija. Zvanični povod za početak operacije bila je, navodno, zaštita albanskog stanovništva Кosova od etničkog čišćenja i „humanitarne katastrofe“.

22 godine od početka NATO agresije na SRJ

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku.

Zašto?

22 godine od početka NATO agresije na SRJ

NATO je uveravao javnost da će gađati samo vojne objekte. Međutim, rezultat agresivne avio-kampanje su 25.000 uništenih stambenih objekata, oštećenih ili uništenih 470 kilometara puteva, 595 kilometara železničke pruge i 38 mostova.
Oštećeno je 14 aerodroma, gotovo 40 bolnica i poliklinika, skoro 100 škola i vrtića, 176 spomenika kulture, 1 Ambasadu i 1 TV RTS Studio.

Prema podacima stručnjaka iz Srbije, do 10. juna zabeleženo je 18.168 avio poletanja, iz NATO baze navodili su da ih je bilo 38.004, od toga 10.484 vatrenih dejstva. Na Jugoslaviju je bačeno oko 420.000 bombi, između ostalih i one koje su punjene osiromašenim uranijumom.

24.mart: Dan sećanja na stradale u NATO agresiji

Napadi na SRJ vršeni su sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, a neke operacije izvršavali su i bombarderi koji su poletali iz baza u Zapadnoj Evropi, pa i iz SAD.

Bombardovanje Bora

Bombardovanje Bora: Bor je tokom NATO agresije bombardovan sedam puta. Bombardovana su dva cilja: stovarište goriva bivšeg “Jugopetrola” i trafostanica u krugu RTB-a, iz koje su se strujom napajali rudarsko-metalurški kompleks, gađani su sedam puta tokom maja meseca.

Prvo bombardovanje Bora, dogodilo se 15. maja. Tokom dana bombe su pale na rezevore “Jugopetrola” na “slatinskom putu”, a uveče i na glavnu trafostanicu RTB-a.
17. maja tokom bombardovanha “Jugopetrola”, jedno lice je izgubilo život.

Analize Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) pokazuju da je prilikom razaranja trafostanice RTB-a iz kondenzatorskih baterija iscurelo kancerogeno ulje – piralen. Sa opasnom materijom susrelo se više 260 radnika borskog basena koji su bili angažovani na rasčišćavanju ruševina i saniranju štete. https://www.youtube.com/embed/ayYD8fj6bXw

Prema dostupnim podacima, dvanaest pripadnika oružanih snaga vojske i policije iz opštine Bor nastradalo je učestvujući u ratu 1999. godine.

22 godine od početka NATO agresije na SRJ

DA SE NE ZABORAVI – CITATI IZ 1999. 


”Rat protiv Srba nije više samo vojni sukob. To je bitka između dobra i zla, između civilizacije i varvarstva.“
(Toni Bler, britanski premije) 

”Neka se Srbi podave u sopstvenom smradu.“
(Helmut Kol, nemački kancelar) 

Srbe treba spokojno bombardovati, jer će sve brzo zaboraviti.”
(DžejmI Šej, portparol NATO) 

„Prošle nedelje imali smo devetoro ubijenih Srba, ove nedelje – osmoro. To je jasan napredak.”
(Bernar Kušner, šef civilne misije UN na Kosovu i Metohiji) 

„Srbi nisu naročito pametni.“ 
„Srpska djeca se više neće smijati.”
(Lorens Inglberger, bivši državni sekretar SAD) 

”Srbi su dvodimenzionalan narod sa težnjom ka prostakluku. Životinje koriste svoje resurse znatno sređenije, nego ovi naopaki stvorovi, čija pripadnost ljudskoj rasi je u velikom zakašnjenju.“
(Ser Piter Justinov)

Оставите одговор