);

Tribina povodom obeležavanja svetskog dana šuma

Tribina povodom obeležavanja svetskog dana šuma

Bor, 20.03.2021. MCBor DMI Bor – Tribina DMI Bor povodom obeležavanja svetskog dana šuma

Tribina povodom obeležavanja svetskog dana šuma

Društvo mladih istraživača Bor vas poziva na on line Tribinu DMI Bor  povodom obeležavanja svetskih dana šuma, vode i meteorologije, koju organizujemo u okviru projekta Javna politika i praksa zaštite vazduha i programa Ekološki dani Bora 2021.Na tribini će o dobijanju zelene energije iz mase akvatičnih biljaka govoriti prof dr Velizar Stanković a o zakonodavstvu EU u oblasti zaštite vazduha Ognjen Pantić.
Vreme: Utorak 23. Mart 2021 u 18:00 sati.
Link za učešće na tribini:
https://zoom.us/j/91618908296?pwd=Z3RvSWo4c3NWQlNxVHk2c244RDIvZz09
Meeting ID: 916 1890 8296
Passcode: 156788

Agenda-Tribine

Prvi dan proleća – Svetski dan zaštite šuma obeležava se 21. marta i prilika je da se podseti na važnost šuma i njihove zaštite

Medjunarodni dan šuma ustanovljen je 1971. godine na 23. zasedanju Generalne skupštine Evropske konfederacije za poljoprivredu. Šumske površine u svetu su se, prema podacima Ujedinjenih nacija, u zadnjih 15 godina smanjile za više od trostruke površine Nemačke. Od vazduha koji udišemo do drveća koje koristimo, šume su ključne za naš život. Uprkos svim uslugama koje nam pružaju, šume uništavamo alarmantnom brzinom. Ljudski uticaji već su doveli do gubitka oko 40% svetskih šuma.

Svetski dan šuma obeležava se, ove godine, pod sloganom “Obnova šuma – put ka oporavku i blagostanju”, ističući važnost ovih ekosistema čije uništavanje dovodi u opasnost ljudsko zdravlje i zdravlje naše planete.

Srbija trenutno ima oko 30 odsto površine pod šumom, a nacionalnom Strategijom pošumljavanja teži se da taj procenat bude povećan na oko 42 odsto do 2050. godine“, saopštio je Zavod za zaštitu prirode povodom Medjunarodnog dana šuma, 21. marta.

Gubitak šuma nastaviće se zbog klimatskih promena i pored  globalnih napora za smanjenjem ispuštanja u atmosferu štetnih gasova. Šume su danas ugrožene od lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, ineskata, glodara, bakterija, gljivica, kiselih kiša i dr.

Srbija je sve do polovine 19. veka bila obrasla gustim, neprohodnim šumama koje su prekrivale, prema nekim procenama, oko 80 njene teritorije, ali je uništavanje šuma u Srbiji uzelo toliko maha da se već tada shvatao značaj održavanja i obnavljanja šuma i 1891. godine je donet Zakon o šumama.


Оставите одговор