);

Borski preduzetnici održali protest

Bor, 31.12.2021. MCBorGrad Bor – Borski preduzetnici održali su danas miran protest ispred zgrade Gradske uprave.

Borski preduzetnici održali protest

Udruženje preduzetnika Grada Bora, pozvalo je na miran protest ispred gradske uprave zbog nedovoljne pomoći države preduzetnicima. Mnogi su zbog ograničenog rada usled pandemije covid-19 prethodnih godinu dana, na ivici opstanka. Poziv je objavljen na Facebook strani:

Borski preduzetnici održali protest

Godinu dana se žrtvuju iste delatnosti, bez skoro nikakve pomoći države. Na ivici egzistencije su ne samo ugostitelji već i frizeri, fotografi, muzičari, dekorateri… Dođite, podržite, da makar vide koliko je nas u ovom gradu u velikom problemu.

Borski preduzetnici održali protest

Sa protesta je upućen zahtev da se oslobode plaćanja poreza ili da im se omogući normalan rad. Čulo se da se trenutno nalaze u bezizlaznoj situaciji i da će uskoro biti primorani da prodaju sve što imaju kako bi isplatili dugovanja koja nisu nastala njihovom greškom.

Borski preduzetnici: Ne želimo nikakvu milostinju samo tražimo da radimo

Borski preduzetnici održali protest

„Došli smo da na miran način ukažemo koliko je ljudi u problemu i da ukažemo na to da svi mi koji na bilo koji način zavisimo od ugostiteljstva polako ostajemo na ulici: vlasnici, konobari, kuvari pa čak i oni koji nisu direktno povezani sa nama. Bukvalno ćemo uskoro biti primorani da prodajemo sve što imamo  samo da bismo platili dugovanja koja nisu nastala našim greškama, neznanjem ili zbog lenjosti. Pomoć koju nam je Grad pružio ni blizu ne pokriva naše gubitke, a pomoć koju je država prošle godine dala počeli smo da vraćamo od februara.

Ne želimo nikakvu milostinju samo tražimo da radimo. Ovo je bezizlazna situacija, jer ako radiš ideš u zatvor, a ako ne platiš porez isto ideš u zatvor. Za pomoć koju nam država i sada nudi je potrebno da platimo sve poreze da bismo je dobili.  A mi ne radimo, i u tom slučaju će veoma malo broj ugostitelja moći da računa na tu pomoć. Ne molimo, već zahtevamo da radimo kao i svi u ovoj zemlji. Ili da nam se otpišu svi porezi , sva dugovanja nastala zbog nesposobnosti države da organizuje lečenje i zaštitu svojih građana. Ne znamo da li će biti nekog efekta. Ali moramo da iskažemo na neki način naše nezadovoljstvo celom ovom situacijom“. Rekla je Jovanka Tamburić, vlasnica picerije Kasper.

Grad Bor je pripremio  paket mera podrške

Grad Bor je u okviru svojih nadležnosti  pripremio  paket mera podrške i pomoći lokalnim preduzetnicima u cilju ublažavanja posledica pandemije bolesti virusa korona. U tom smislu reč je o oko 2,8 miliona dinara koje grad neće kasirati u gradski budžet.

„Grad je sve privrednike oslobodio plaćanja lokalnih komunalnih taksi. Smanjio je i namet za zauzeće javnih površina u iznosu od 99 odsto na period od šest meseci. Ove odluke su spremne i naći će se na narednoj sednici gradske Skupštine. U toku je i sveobuhvatna analiza za donošenje odluke o oslobođenju plaćanja zakupa prostora u vlasništvu grada. Što je još jedna od mera koje su inicirane u dogovoru sa lokalnim preduzetnicima“. Rekao je Danijel Aleksić, član Gradskog veća.

Ostavite odgovor