);

OSMOMARTOVSKI BLESAK RADOSTI

Specijalni popusti povodom 8. marta u cvećari "Čičak mali"

Bor, 07.03.2021. – MCBor Dodić A. DragiOSMOMARTOVSKI BLESAK RADOSTI Sretan Osmi mart, draga ženo

OSMOMARTOVSKI BLESAK RADOSTI
OSMOMARTOVSKI BLESAK RADOSTI

                       Sretan Osmi mart, draga ženo. 

OSMOMARTOVSKI BLESAK RADOSTI
OSMOMARTOVSKI BLESAK RADOSTI

Volim te sa osmehom vedrine i spokoja. Volim te sa prodornim pogledom neodoljive čežnje. Volim te sa mladalačkom lepotom u cvatu. Volim te kao zrelu, sočnu jabuku. Volim te kao ljudsko biće sa neiscrpnom moralnom snagom. Volim te sa hrabrošću gde muško biće poklekne. Volim te sa izdržljivošću svega neizdržljivog u saživotu sa partnerom. Volim te kada si sa nesalomivom voljom. Volim te sa tek rascvetalim cvetom ruže zadenutim u kosi. Volim te sa tvojim nemirnim pletenicama koje su preplet tvojih tajanstvenosti. Čarobnice i gospodarice muškog srca, ne daruj sebe i svoje dragulje svakome, tek tako, neupleteno – bez izatkanih emocija.

OSMOMARTOVSKI BLESAK RADOSTI
OSMOMARTOVSKI BLESAK RADOSTI

Ti si oličenje Bogorodice, sa božanskim čarima, ali i prizemnim zadovoljstvima. Neka ti melodiju mojih reči hvale, slavuj otpeva i probudi  te iz sna, na prozoru tvog stana, kuće, bajkovite vile ili sumornog hotela. I to na dan Osmi mart, u ranim jutarnjim satima, u praskozorje i da te to osmeli na najveće pothvate do sledećeg Osmog marta. 

Doživljaj žene u zori njene lepote i dostojanstva

                        Mila ženo, tvoj sjaj i tvoju neodoljivost doživeh u njihovom začetku. Stajao sam kao introvertni dečačić od 3-4 godine,  tik uz planinski kućerak sagraden od drveta i zemlje, sa kamenim podrumom i slamnatim krovom. Iznenada me je zablesnuo prizor na nepokošenoj livadi iznad kućerka,  koji se je urezao neizbrisivo u moje pamćenje. Tri  poletne sestrice od tetke, došle u posetu svojoj tetki, mojoj majci. Ja sam potajno, sa pristojne udaljenosti, sa ushićenjem i iskrenim divljenjem  posmatrao scenu na livadi. I najimaginativniji poetski umovi ne mogu da dočaraju takve doživljaje.

OSMOMARTOVSKI BLESAK RADOSTI

Neopisiva je i neizreciva radost koju su manifestovale tri devojčice, u lepršavim i lepo dizajniranim haljinicama, veselo trčkarajući livadom. U ekstatičnom zanosu, kricima dečije radosti i salvama neobuzdanog smeha pozdravljale su latice cvetova i vlati visoke trave. Takvo iskreno radovanje životu sa toliko uskliktanosti  ne spoznah više u životu.

OSMOMARTOVSKI BLESAK RADOSTI
OSMOMARTOVSKI BLESAK RADOSTI

Cika i vriska nesputane dečije radosti  i  danas odjekuje u meni. Ne videh ih još koji put. Iz bezbrižnog detinjstva hitro su otrčale u budućnost da zablistaju kao devojke i da se ostvare kao savršene i brižne majke i zrele žene. Ponekada pomislim da sve to što gledah, da je to nekakvo snoviđenje na javi, da su me pohodila neka božanska bića, neki maleni anđeli otelovljeni u mojim trima sestricama i udahnuli mi smisao za uzvišenu duhovnu radost i sklonost da uživam u lepoj besprekornoj umetničkoj izražajnosti. Produhovljena lepota naših gestova u raznolikim formama, je božiji dar. Prevelika je nesebičnost da je tuđa radost i tvoja radost. 

Božanska Trijada

OSMOMARTOVSKI BLESAK RADOSTI
OSMOMARTOVSKI BLESAK RADOSTI

 Ženo, neka te krase ove tri božanske osobine. Tri antičke boginje – Venera, Minerva i Junona, bile su božanska personifikacija tri savršenstava: Lepota, Dostojanstvo i Mudrost. Svaka ponaosob je bila uzor jednog savršenstva, a imala je i druga dva savršenstva u nešto manjoj meri. Današnja žena bi trebalo da ima smisao života koji bi se satojao u neprekidnom stremljenju da ostvari i dosegne ova tri savršenstva, tri  perfekcije. Lepota – to je bleštavilo lepote i tela i duha. Dostojanstvenost – to je ponos i  hrabrost. Mudrost – to je promišljeno postupanje u svim životnim brigama koje opterećuju ženu. Mudrost žene u partnerskim odnosima, da izbegne primenu nedostojnih i nasilnih metoda svog nevaspitanog  partnera – supruga, ljubavnika. 

Ne daj se Ines!          

                         Ne daj se Ines! To su impresivni stihovi Arsena Dedića i Radeta Šerbedžije, briljantno otpevani i sjajno odrecitovani. Stihovi su vrlo prikladni za slobodne asocijacije, prepeve, parafraze, maštovita sanjarenja koja nas odvode u nebeske visine zanosa izazvanog dražima žene.

                   Ne daj se Ines! Čuvaj se Ines neistine, poluistine, zlonamernih, nepotpunih i neistinitih informacija koje pretenduju, žarko žele da budu gola golcata istina. Ines, tvoja predivna nagota je neuporediva sa ružnoćom informacija koje objavljuju i raspodeljuju mediji labavog morala i dezorijentisani, neupućeni, neznalački i panični pojedinci. Ines, čuvaj se!  Svakoga poslušaj, ali odluke donosi sama. Ines, čuvaj se kaljuge zlobe i mržnje. Oprez je najveća mudrost koja čoveka oduvek krasi. “Tvoj je način gospođe i obrazi seljanke; Prostakušo i plemkinjo moja; Pa tvoje grudi, krevet; I moja soba obješena u zraku kao narandža.”

Nadahnuti pesnik ljubavi 

                       Ženo, sva si u zagonetkama, nikada odgonetnuta. Mnogi umni pojedinci, filozofi i naučnici porazbijaše svoje učene glave o tvoju tvrdokornu enigmu. Pesnici sveta istrošiše sva svoja pera u tvom razgonetanju, ne uspevši da razaberu odakle tvoje krasote. Inspirativan je pokušaj Đorđa Balaševića, virtuoza balade – lirsko-epske pripovetke o ženi,  panonskog mornara nepregledne panonske ravnice, nastale povlačenjem Panonskog mora kroz Đerdapsku klisuru. Da razotkrije tvoju dušu i emocije, da dođe do tvog otkrovenja. Čitavim svojim bićem propovedao je ljubav prema ženi, čoveku, bez obzira na njegovu drugu nacionalnu i versku pripadnost. U vreme najvećeg nacionalističkog ludila i pogroma nad drugim ljudima, činjenih u ime izvitoperenog patriotizma, on je bez straha od bednih i ostrvljenih nacionalista, pevao o ljubavi.

On je poslednji veliki osvedočeni privrženik zajedništva jugoslovenskih naroda i narodnosti. Veličanstveni antiratni golub mira u carstvu nacionalističke mržnje, razdora i beznađa posvađanih jugoslovenskih naroda i republika.

Neka stihovi njegove pesme “Prva ljubav”, draga ženo, Osmi mart učine tebi božanstvenim. “ … Tad sam iznenada sreo; Najtoplijeg leta deo; To su njene oči bile; Imala je kose plave; I u njima na vrh glave; Belu mašnicu od svile. Prva je ljubav došla tiho; Nezvana, sama;  Za sva vremena skrila se; Tu negde duboko u nama. Kad je prošlo đačko vreme,  Padeži i teoreme;  I stripovi ispod klupe;  Nije više bila klinka; Počela je da se šminka; I da želi stvari skupe. …  Danas je na sedmom nebu; Kažu mi da čeka bebu;  Našla je sigurnost, sreću, dom;  Ima muža inžinjera;  Pred kojim je karijera; I mesto u društvu visokom. Ja još kradem dane Bogu; Ja još umem, ja još mogu;  Da sam sebi stvorim neki mir; Još sam sretan što postojim; Pišem pesme, zvezde brojim; Još sam onaj isti vetropir. …”

Moja Milena

                         Neka brilijantni ukras mog napisa o tebi, draga ženo, budu reči i melodija pesme benda “Novi Fosili”, izuzetno popularnog u nekoj izgnanoj, ambivalentnoj, i ružičastoj i nikakvoj Jugoslaviji.   “Rano jutro, pola šest, svakog dana putuje, moja Milena miriše na jabuke, živi  k’o podstanar. Oči su joj pune sna, kako li se preziva, ruke ne pokazuje, kaže da dobro je, moja Milena. Milena generacijo moja, da smo se ranije sreli … toliko toga nas djeli. Milena generacijo moja, ko nam je ukrao dušu …je smo li previse htjeli, Milena generacijo. …”

Doživljaj žene

                       Uh,kako si blistave lepote, jedra i zdrava, kada boraviš u prirodi, kada planinariš. Ah, kada se redovno baviš fizičkom kulturom, ne treba ti previše šminke, niti estetski hirurški zahvat radi izmene izgleda ili popravke nekog dela tvog božanstvenog tela, privlačnog za muškarca. Kada prođeš i zastajkuješ kroz šumsko rastinje ili cvetnu  livadu,  tada te priroda čini snažnom da se suprotstaviš svim izazovima i poteškoćama. Ekološki drznici na poziciji vlasti i nekakvih funkcija u gradu Boru, cvetnu livadu na planini Stol pretvaraju u parking prostor za motorna vozila, sa izričitom namerom da je više nema, da ode k vragu za sva vremena.

OSMOMARTOVSKI BLESAK RADOSTI
OSMOMARTOVSKI BLESAK RADOSTI

                        Ti si san onoga koji žudi za tobom, ali i želja sirovog impulsivnog napasnika, vrednog svakog prezira. Buket prekrasnih ruža već je tebi otposlat ekspresnom poštom. Poljubi dostavljača tog buketa umesto pošiljaoca. Neka ti životni put bude posut laticama crvenih i belih ruža, ili cvetovima drugog  mirišljavog i zanosnog cveća. Privržena si suprugu i  porodici kao kraljica Natalija Obrenović. Hrabra si kao Jovanka Orleanka vična ratničkoj veštini, a nežna si kao najnežniji cvet na jutarnjoj rosi. Umeš da odagnaš sumorna razmišljanja i smelo koračaš napred. Uvek si nadahnuta cvetom Natalijine ramonde, kao simbolom veličanstvenog otpora i  uspešnog savladavanja najtežih iskušenja u životu . Osmehom i  vedrinom krčiš sebi put do postavljenog cilja. Skoro uvek si neprikosnoveni  gospodar svoje sudbine.Ne opterećuješ se previše politikom. Gledaš svoja posla. Politika je mržnja.

Život je ljubav. I ove godine, drugi put zaredom, bićeš uskraćena za strastvene i prikladne poljupce i zagrljaje, zbog pandemije virusa kovid-19. Osuta je žestoka paljba iz svih raspoloživih medicinskih artiljerijskih oruđa (svekoliko naučno znanje primenjeno u laboratorijama širom sveta) na virus.  Antitela iz preležane kovid – bolesti i aplikovane vakcine, napraviće ršum od tog virusa. Nema mu spasa i  biva prinuđen da se vrati u svoje skrovište – prirodu. 

Poruka ženi

                     Volim te kao vedru, nasmejanu, optimističnu, obodrenu, nesalomivu, hrabru ženu. Volim te kao uvek ustreptalu u iščekivanju životne radosti, sa odbleskom nade u tvojim zavodljivim očima prepunim sna. Volim te kada zaluđuješ, očaravaš, omađijavaš i  ostavljaš bez daha tipove zabezeknute tvojim čarima. Volim te kada nadmudriš i duhom nadvisiš svog partnera, ali na vrlo galantan način. Ti si skriveni tvorac istorije čovečanstva, jer mnogi gospodari sveta i vladari pokleknu pred tvojom božanskom lepotom i delaju onako kako im ti zapovedaš u ljubavnom zagrljaju. Muška bića se samo eksponiraju, pokazuju kao  tobožnji stvaraoci istorije. 

                      Obznanih svoje emocije prema Tebi, draga ženo. Izneh ispred Tebe kao na tacnu svoju poetsku dušu. Verujem da ona neće biti taknuta, a kamoli  povređena.

                       Neka te na tvom životnom putu večito prati blagoslov i bezrezervna ljubav Device Marije. 

Ovaj pehar opojnog vina, svetice i grešnice, dižem uvis, tebi u čast. Živela!  Ženo, mila moja, u svim tvojim ulogama, volim te sa svim tvojim vrlinama i manama.

Оставите одговор