);

Porast novozaraženih virusom kovid Covid-19

652 aktivna slučaja virusne infekcije - Prvo u ambulantu METALURG

Bor, 12.03.2020. MCBor Grad Bor – Saopštenje: Poslednjih dana se na teritoriji grada Bora beleži trend porasta broja novoregistrovanih slučajeva virusa kovid Covid-19.

Porast novozaraženih virusom kovid Covid-19

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije održanoj u gradskoj kući. Poslednjih dana se na teritoriji grada Bora beleži trend porasta broja novoregistrovanih slučajeva virusa korona. Što je posledica nepridržavanja propisanih mera.

Da su dosad svi u sistemu, počev od građana preko zdravstvenog sistema do samog vrha države, pokazali da možemo da budemo odgovorni i prema sebi i prema našim najbližima, pokazuje i trenutna epidemiološka situacija na teritoriji čitave Srbije, ali je neophodno pridržavanje mera zbog kojih je Bor bio jedna od lokalnih samouprava sa manjim brojem zaraženih građana nego što je to bio prosek u Srbiji, naglasio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Porast novozaraženih virusom kovid Covid-19

„Uradili smo dijagram koji pokazuje kako se prethodnih osam dana broj pozitivnih na teritoriji grada kreće u pravcu rasta, dok se broj izlečenih kreće u nekom proseku. Očigledno je da je došlo do opuštanja i da su prethodni praznici i lepo vreme uzrokovali transmisiju virusa i povećanje broja novoregistrovanih slučajeva. Moja molba ka građanima jeste da nastavimo da se pridržavamo mera koje je propisala Vlada Republike Srbije. Imunizacija je u toku. Dosad je vakcinisano 12.652 naša sugrađanina, a oko 1.500 doza vakcina spremno je da za građane Bora. Pokazalo se da je vakcina delotvorna i da čuva zdravlje ljudi.  Stoga apelujem na građane da se prijave preko portala eUprave i iskažu zainteresovanost da prime jednu od četiri ponuđene vakcine.“, rekao je Milikić.

Vakcinacija se trenutno vrši na dva punkta i to u Domu zdravlja i Klubu sa stara lica. Spreman je i punkt na trećoj lokaciji. A u narednom periodu će se omogućiti i meštanima u seoskim sredinama da se vakcinišu i time sačuvaju od virusa. 

Porast novozaraženih virusom kovid Covid-19

„Država je obezbedila dovoljan broj vakcina. Zdravstveni sistem se potrudio da to funkcioniše odlično. A sad je na nama građanima da shvatimo dobrobit svega toga i da se vakcinišemo. Broj zaraženih će onda krenuti da opada, što jeste cilj, ali svakako je najbitnije da sačuvamo živote naših najmilijih.“, dodao je Milikić.

Porast novozaraženih virusom kovid Covid-19

Stanje u Opštoj bolnici Bor

Što se tiče stanja u Opštoj bolnici Bor. Na kovid Covid-19 odeljenju trenutno je hospitalizovano 26 bolesnika, od kojih su 24 pozitivni na virus. Direktor borske bolnice dr Goran Joksimović rekao je da je trenutno samo Interno odeljenje u kovid sistemu sa 55 bolničkih mesta. Joksimović je istakao i da će određeni broj zdravstvenih radnika od utorka biti na raspolaganju Kliničkom centru Niš. Ali da je gradski zdravstveni sistem trenutno stabilan. 

„Kada već imamo dovoljan broj vakcina, kada je sistem organizovan da nema čekanja, ne vidim razlog da nemamo veći broj vakcinisanih. Mi nemamo drugu opciju osim pridržavanja mera i vakcinacije. To je jedini način da držimo situaciju pod kontrolom. I ne treba da se opuštamo, trenutne brojke nisu garancija da do ekspanzije ne može doći. Svesni smo situacije u čitavoj Srbiji, stoga mislim da nije teško da se suzdržimo od proslava i okupljanja i da se svi zajedno potrudimo da ove brojke ne rastu, već da počnu da opadaju“, rekao je dr Joksimović.  

Kovid Covid-19 ambulante

Porast novozaraženih virusom kovid Covid-19

Na konferenciji se moglo čuti da potrebe za ponovnim otvaranjem još jedne kovid Vovid-19 ambulante trenutno nema. Na šta ukazuje i dnevni presek prvih i kontrolnih pregleda u ambulanti „Rudar“. Epidemiološka situacija u gradu se svakodnevno prati. U skladu sa njom preduzimaće se sledeći koraci, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije. 

 Informacije gradskog Štaba za vanredne situacije povodom novog korona preseka na teritoriji grada Bora

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, u Boru se, od poslednjih informacija, oporavilo sedam osoba, dok su zabeležena 22 nova slučaja virusa korona, te je tako 216 ukupan broj aktivnih slučajeva virusne infekcije na teritoriji grada.

Na kovid odeljenju Opšte bolnice u Boru hospitalizovano je 26 bolesnika, od kojih su 24 pozitivna na virus.

U toku jučerašnjeg dana u kovid ambulantu “Rudar” na prvi pregled javila su se 33 pacijenta sa potencijalnim simptomima virusa, zabeleženo je 20 kontrolnih pregleda, dok je na prijemnim bolničkim odeljenjima obavljeno 58 pregleda.

Оставите одговор