);

Stižu eEnergetika i eRudarstvo

Beograd, Bor, 14. februar 2021. MCBorNALED Saopštenje: Pandemija nije zaustavila gradnju, povećan broj zahteva za dozvole u 2020. eEnergetika i eRudarstvo za brže izdavanje dozvola i privlačenja investicija

Bor - Gradska uprava

Premda je kriza izazvana pandemijom finansijski ozbiljno ugrozila brojne sektore, gradnja u Srbiji nije zaustavljena. Tokom 2020. godine podneto je čak 116.737 zahteva za građevinsku dozvolu, što je za 8% više nego 2019. Efikasnost su zadržali i službenici zaduženi za obradu zahteva. Te je do februara ove godine rešeno 98% zahteva, od čega 86% sa pozitivnim ishodom, zaključak je Godišnjeg izveštaja NALED-ovog Saveza za imovinu i investicije.

Lista najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozvola za 2020.

Stižu eEnergetika i eRudarstvo

Prema podacima NALED-a. Na listi najuspešnijih gradova u izdavanju građevinskih dozvola za 2020. godinu našli su se Sremska Mitrovica, Novi Sad, Sombor, Kragujevac i Šabac. Među opštinama sa brojem zahteva većim od republičkog proseka, šampionske pozicije pripale su Sopotu, Novom Bečeju i Surčinu. Dok su među opštinama sa brojem zahteva ispod republičkog proseka najefikasnije bile Svrljig, Beočin i Lajkovac. 

GIS1

„Kada je reč o brzini izdavanja dozvola za gradnju. Primetno je da prosečni rokovi neznatno prevazilaze rokove propisane zakonom. Ali isto tako ohrabruje činjenica da se prosečan rok rešavanja zahteva smanjio kod svih tipova dozvola u odnosu na 2019. Primera radi, dok je za izdavanje građevinske dozvole pretprošle godine bilo neophodno devet dana. U 2020. je ista procedura skraćena na sedam radnih dana. S druge strane, zabrinjava to što 15% gradova i 12% opština i dalje kasni u obradi svih tipova dozvola.“ – rekao je Jovan Purar, predsednik Saveza za imovinu i investicije i direktor društva MK Group.

Čukaru Peki - flotacija

Kašnjenja su najveća kod izdavanja upotrebne dozvole. Koje gradovi izdaju u proseku za 11 dana, a opštine za sedam iako je zakonski rok pet dana. Isti rok važi za građevinske dozvole, ali ih gradovi u proseku izdaju za osam dana. Inače, svaki deseti zahtev koji podnesu građani i investitori nije ispravan i zahteva doradu. 

Besplatan upis u katastar

Savez za imovinu i investicije uputio je i niz inicijativa Vladi Srbije i resornim institucijama za rešavanje pitanja imovine u Srbiji i unapređenje uslova za gradnju i investicije, među kojima se posebno izdvajaju predlozi za omogućavanje besplatnog upisa u katastar u naredne dve godine kako bi se građani podstakli na upisivanje nepokretnosti, ukidanje zakona o konverziji koji ne ostvaruje ciljeve zbog kojih je donet i blokira izgradnju, produženje roka za legalizaciju i omogućavanje masovnog ozakonjenja gde ne postoje sporovi nad nepokretnostima, kao i razvoj sistema eProstor za efikasniju izradu prostornih i urbanističkih planova.

Elektronske registracije u uslovima aktuelne zdravstvene krize

Savez ističe i da se uvođenje elektronske registracije za sve vrste privrednih društava pokazalo kao urgentno pitanje u uslovima aktuelne zdravstvene krize. U cilju skraćivanja stečajnih postupaka koji se u Srbiji ne mogu okončati za manje od dve godine. Predloženo je ukidanje nepotrebnih troškova i skraćivanje rokova. Ministarstvu privrede upućen je i predlog rešenja za sporove nad zadružnim zemljištem.

eEnergetika i eRudarstvo za brže izdavanje dozvola i privlačenja investicija

Zajedno s Ministarstvom rudarstva i energetike. Savez za imovinu i investicije započeo je aktivnosti na uvođenju digitalnih procedura u ovim oblastima (eEnergetika i eRudarstvo). U cilju bržeg izdavanja dozvola i privlačenja investicija. Kao i na donošenju novih zakona koji su u proceduri – izmene zakona o energetici, rudarstvu i energetskoj efikasnosti, kao i posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije. 

Savez za imovinu i investicije je stručno telo NALED-a osnovano 2018. godine i trenutno broji 45 članova iz redova privrede, lokalnih samouprava i akademske zajednice.

Ostavite odgovor