);

Zeleni izBOR

Bor, Beograd,- MCBor – 27.03.2022. – Zeleni izBOR – ECO-Challenge projekat. Učenici Tehničke škole iz Bora žele da aktivno učestvuju u životu svoje zajednice i okruženja.

Zeleni izBOR

Učenici Tehničke škole iz Bora žele da aktivno učestvuju u životu svoje zajednice i okruženja. S tim u vezi, od septembra meseca uključili su se u ECO-Challenge projekat, kog realizuje VEGA Omladinski centar iz Beograda pod pokroviteljstvom Evropske fondacije za mlade u okviru Saveta Evrope.

Zeleni izBOR

Zeleni izBOR

U okviru projekta učenici su, zajedno sa svojom nastavnicom  Milenom Doberšek, istraživali ekološka pitanja koja doživljavaju kao značajna, a koje žele da reše i unaprede.  Radom na platformi, kreiranoj za dati projekat, i  kroz zadatke i korake koji su im bili zadati, kreirali su svoj projekat pod nazivom “Zeleni izBOR”. U toku rada na projektu, imali su podršku od strane uprave škole, nastavnika škole, ali i od spoljnih saradnika, Društva mladih istraživača iz Bora. 

Zeleni izBOR

Kroz njihov projekat oni žele da doprinesu podizanju ekološke svesti u lokalnoj zajednici. Kao i da podstaknu razvijanje humanog odnosa prema prirodi i ljudima.  Projekat se sastoji od niza radionica. Jednog zanimljivog izazova, pod nazivom “Glasaj čepom”. Namenjenog prvenstveno učenicima srednjih i osnovnih škola, kao i konkursa pod nazivom “Zeleni izBOR”, namenjenog lokalnoj zajednici. O njihovim projektnim aktivnostima, ali I samom radu na projektu,  više na instagram i facebook stranicama pokrenutim u svrhu projekta, a koje uređuju učenici. 

Zeleni izBOR

Projektnu ideju, u novembru mesecu, predstavili su komisiji formiranoj od strane organizatora projekta. I osvojili su drugo mesto, podelivši ga sa gimnazijom Bora Stankvić iz Niša. Prvoplasirani učenici gimnazije Josip Pančić iz Bajine Bašte, dobili su priliku da predstave svoj rad i radove ostalih učesnika ovog projekta u Dubaiu na Dubai EXPO 2022.

Zeleni izBOR

Svoj finalni projekat “Zeleni izBOR”. Učenici su predstavili  u subotu, 26.marta, na završnoj konferenciji u Beogradu, ostalim školama učesnicima ECO-Challenge projekta, kao i stručnom žiriju, koji je pohvalio prezentaciju, nastup i kreirani projekat. 

U novembru mesecu očekuje ih predstavljenje projekta na međunarodnoj ” Be The Change” konferenciji. Konferencija je globalnog karaktera i realizovaće se na 4 lokacije istovremeno: Srbija (Beograd), Malezija, Urugvaj i Saudijska Arabija. Beograd će biti domaćin za sedam zemalja, učesnica Design for Change pokreta. Učenici Tehničke škole uzeće učešće i u organizaciji same manifestacije, kao pioniri ovog pokreta u Srbiji. 

ECO-Challenge projekat

Zeleni izBOR

ECO-Challenge projekat sprovodi se po Design for Change metodologiji. Baziranoj na Design Thinking metodi koja se sprovodi u okviru Design for Change pokreta. Design for Change je globalni pokret. U kojem se u više od 60 zemalja širom sveta. Daje deci i mladima prilika da kroz rad na određenim zadacima i po fazama, rešavaju izazove u njihovoj zajednici.  


Za vise informacija o ECO-Challenge projektu “Zeleni izBOR” zapratite: 

Instagram: @ecochallenge.tsbor  https://www.instagram.com/ecochallenge.tsbor/  

Facebook: Eco challenge TŠ Bor https://www.facebook.com/Eco-challenge-T%C5%A0-Bor-101101212473412  

YouTube: Eco challenge TSBOR Eco challenge TSBOR – YouTube  

Ostavite odgovor