);

Građani za prirodu – akcioni plan članica mreže

Bor, Pirot, Niš, 11.09.2021. MCBor – Gradjanska citaonica Evropa. Sastanak za izradu akcionog plana članica mreže „Građani za prirodu“.

Građani za prirodu - akcioni plan članica mreže

Drugi sastanak članica mreže „Građani za prirodu“ održan je u Pirotu, 11.09.2021g . Sastanak za izradu akcionog plana održan je u prostorijama udruženja „Zvono“ . U prisustvu predstavnika organizacija mreže: iz Kladova, Bora (Građanska čitaonica Evropa). Iz Pirota vodeća organizacija mreže Društvo Stara planina. A prisustvovale su članice mreže: NVO Zvono, Ekološko udruženje Gea. Udruženje Vredne ruke, udruženje žena Lav, udruženje žena „Žene juga“ i udruženje roma „Ternipe“.

Sastanku je ciljano prisusvovalo više organizacija koje se bave pitanjem učešća žena u kreiranju javnih politika. Zajedno su analizirali uspešnost tih politika i njihovu vezu sa politikama zaštite životne sredine. Akcioni plan urađen je za devet prioritetnih oblasti koje su prethodno usaglašene. 

O Projektu

Dragan Taškov pojasnio je projektne aktivnosti: „Naš stav je da lokalne samouprave i lokalna zajednica, uključujući privrednike, predstavnike lokalne vlasti i nevladine organizacije. Najbolje poznaju svoje resurse i imaju važnu ulogu u poboljšanju kvaliteta životnog okruženja. Neophodno je zato da se uvažava i njihovo mišljenje. Da se javnim zagovaranjem obezbedi da se više poštuju njihovi stavovi i razmišljanja. Ti stavovi izraženi su I kroz predlog promene zakona o zaštiti prirode koji je članica mreže društvo Stara planina podnela ministarstvu (http://www.drustvostaraplanina.org/zahtevi/Obrazac-primedbe%20na_Nacrt_zakona.pdf). “ I dodao:

„I ako je predlog podnet u roku i na mejl koji je u tu svrhu ministarstvo postavilo, iz  nepoznatog razloga  naš predlog se nije našao u izveštaju javne rasprave. To nas samo dodatno inspiriše da nastavimo sa aktivnostima zagovaranja i nadalje još snažnije udruženi u mreži „Građani za prirodu Srbije“. Građani su svojim potpisima peticije koja je sprovedena 2020. Potvrdili da postoji potreba da se model upravljanja menja a verujemo da će to potvrditi i učešćem u svim planiranim akcijama projekta.“

EKO-SISTEM

Projekat se realizuje u okviru programa EKO-SISTEM. Program EKO-SISTEM nastao je s ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU).

Program sprovode Mladi istraživači Srbije u periodu od 2020. do 2022. godine, a podržava Švedska. 

Mladi istraživači Srbije

Građani za prirodu - akcioni plan članica mreže
Program podržava

Sverige Logo

Ostavite odgovor