);

Nove mere: 208 aktivno pozitivnih osoba

Nove mere: 208 aktivno pozitivnih osoba

Bor, 09.11.2020. – MCBorGrad Bor – SAOPŠTENJE – Nove mere za smanjenje broja zaraženih

Nove mere: 208 aktivno pozitivnih osoba

Članovi Stručno operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere gradskog Štaba za vanredne situacije zaključili su tokom današnjeg sastanka da je neophodno uvesti nove mere u cilju sprečavanja širenja virusa korona na teritoriji grada koje su usvojene na sednici Štaba zbog ukupnog broja zaraženih. 

Nove mere: 208 aktivno pozitivnih osoba

Kako je rečeno tokom konferencije koja je održana nakon sednice Štaba za vanredne situacije grada Bora. Jedan od osnovnih razloga za uvođenje novih mera jeste nepoštovanje postojećih. Što dovodi do širenja virusa i povećanja broja zaraženih u gradu. 

Naredbe se odnose:

  • Na ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata. Isti neće raditi od 21 do 06 časova ujutru.
  • Na punu primenu preventivnih mera u predškolskim ustanovama.
  • Na odlaganje okupljanja u školama i organizaciju ispita u skladu sa merama zaštite.
  • Na nošenje maske u zatvorenom prostoru i javnom prevozu.
  •  Na zabranu okupljanja za više od pet osoba na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Ukoliko se ne može obezbediti adekvatna distanca i mere zaštite.
  • Zabranjen je rad bazena, spa i velnes centara. Dok se verskim objektima, kao i kozmetičkim i frizerskim salonima, teretanama i salonima lepote nalaže strogo sprovođenje svih mera zaštite.
Наредба1

Svi zajedno moramo stvoriti kolektivnu odgovornost

 „Svi zajedno moramo stvoriti kolektivnu odgovornost i svest prema ovom virusu. Koliko god pojedinci od njega pravili igru, šalu i političku promociju. Mi danas imamo situaciju gde se javno poziva na nepoštovanje mera. Ovo je slobodno demokratsko društvo gde svako ima pravo na mišljenje. Kada su u pitanju životi naše dece, naših roditelja, naših bližnjih, zaista treba da budemo odgovorni i složni da sprečimo širenje virusa i da se međusobno poštujemo tako što ćemo brinuti jedni o drugima.“, istakao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić

Prema rečima medicinskih stručnjaka iz gradskih zdravstvenih ustanova. Sva širenja virusa dolaze upravo iz porodičnih kontakata i u toku organizovanja raznih proslava i većih okupljanja.

Na dnevnom nivou, u Domu zdravlja se u redovnom testiranju obrađuju uzorci preko stotinu sugrađana koji imaju potencijalne simptome virusa, dok je broj komercijalnih testova na lični zahtev u proseku oko 130, čime je Bor lokalna samouprava sa najvećim brojem testiranja u ovom delu Srbije. 

„Ovoliki broj testiranja pokazuje da se naš zdravstveni sistem vrlo odgovorno i vrlo direktno suočio sa ovim izazovom. Da nam svaki potencijalni izvor virusa omogućava da stvorimo jasniju sliku i pravovremenu reakciju o epidemiološkoj situaciji u gradu.“ – rekao je gradonačelnik. Dodao je da je na prvom mestu zdravlje sugrađana i da nadležni neće dozvoliti da se mere ne poštuju.

Kako je naglasio gradonačelnik, javni gradski prevoz je jedan od izazova koji se mora rešiti, pa će tako od danas inspekcija svakog dana kontrolisati nošenje maski u autobusima. 

Pozitivni pacijenti se više ne šalju van grada

Direktor Opšte bolnice u Boru, dr Goran Joksimović, osvrnuo se na stanje u ovoj zdravstvenoj ustanov. Na Grudnom odeljenju trenutno nalazi 28 bolesnika od kojih je 21 pozitivan na virus, dok se za petoro čekaju rezultati. 

Nove mere: 208 aktivno pozitivnih osoba

Za potrebe prijema kovid pacijenata, oslobođeno je i odeljenje neurohirurgije, gde se trenutno smeštaju pacijenti pozitivni na virus, dok su organizovana i odeljenja za prijem kovid negativnih bolesnika.

„Pozitivni pacijenti se više ne šalju na nivo tercijalne zaštite, odnosno u privremene bolnice. Ostaju u gradskoj bolnici. Usled čega dolazi do opterećenja zdravstvenog sistema na lokalu. Mi ulažemo velike napore da, kako kadrovski, tako i prostorno, zbrinemo, primimo i adekvatno lečimo sve veći broj pozitivnih pacijenata. Samo juče je hospitalizovano deset bolesnika, a to je podatak o kome treba ozbiljno razmisliti.“, rekao je dr Joksimović.

Inače, na teritoriji grada je, prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, ukupno 208 aktivno pozitivnih osoba, od poslednjih informacija oporavile su se četiri osobe, dok nije zabeležen nijedan novi slučaj virusa. 

Оставите одговор