);

PISMO, POSLOVI: U ministarstvima ne znaju šta rade u lokalu?

Bor, 15. jul

Devetog jula ove godine, u listu „Poslovi“, objavljen je oglas za prijem u radni odnos – Poslovi finansija indirektnih korisnika drugog nivoa vlasti i drugih korisnika javnih sredstava i finansija i računovodstva budžeta – trezora Opštine Bor.

Krajem prošle godine doneta je uredba o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, uz ograničenje broja privremeno zaposlenih lica zbog čega sam i ja ostala bez posla u Institutu za rudarstvo i metalurgiju Bor, iako sam diplomirani ekonomista na državnom fakultetu i doktorant.

U Opštinskoj upravi Bor, na poslovima koji su predmet ovog oglasa, privremeno je primljena osoba sa višom školskom spremom, koja će, verovatno, ostati da radi u stalnom radnom odnosu pa je oglas raspisan radi formalnosti.

Nameće se zaključak da u nadležnim ministarstvima ili nisu upoznati šta se radi po gradovima širom Srbije ili postoje dvostruki aršini pa za nekog zakon važi a za nekog ne!

I pored gromoglasne najave vladajuće stranke da će se uvesti red u zapošljavanje u javnom sektoru, da se neće gledati partijska pripadnost, podobnost i slične kvalifikacije već stručnost, izgleda da je to mrtvo slovo na papiru.

Pojedincima se čuvaju radna mesta i na razna mala vrata se primaju čim završe privatne škole sumnjivih akreditacija. Pošto sam ja politički neopredeljena i nemam vezu kod lokalnih moćnika, ne mogu da dobijem stalni posao već četrnaest godina!

Da bi se uveo red u javni sektor, dovoljno je da se uporede potrebne i lične kvalifikacije svih zaposlenih i da ostanu da rade samo oni koji ispunjavaju potrebne uslove. Za sve akademske građane ove zemlje koji nemaju vezu pri zapošljavanju, sve jedno je ko je na vlasti, jer se u zadnjih petnaest godina ništa suštinski nije promenilo po ovom pitanju niti će se promeniti!

Svetlana Rajković, dipl.ecc., Bor

Ostavite odgovor