);

Ponovo se čuje: Bor radi a Beograd se gradi

Ponovo se čuje: Bor radi a Beograd se gradi

Bor, 05.04.2021. MCBor – Grad Bor SERBIA ZIJIN MINING. Bor radi a Beograd se gradi. Problemi sa kojima se suočavaju stanovnici borske mesne zajednice Slatina zbog rudarskih radova kompanije SERBIA ZIJIN MINING. Bili su glavna tema razgovora predstavnika žitelja Slatine i lokalne samouprave.

Kako je rečeno na sastanku, postoje veliki problemi na putevima, koji su neprohodni, zbog pojava klizišta i prolaza teških kamiona, zatim zbog izgradnje brana za jalovišta, gde se osim klizišta formiraju mala jezera koja uništavaju okolne površine koje nisu otkupljene i okolne potke. Dozvole za gradnju i Projekte niko nije video. A Advokatske kancelarije i projektantske kuće iz Beograda ponovo stvaraju utisak da „Bor radi a Beograd se gradi“. Čulo se u holu a i sve češće se čuje u Gradu. Takođe, postoji i problem sa eksproprijacijom zemljišta. Preko advokatskih kancelarija se nudi znatno manja vrednost za zemljište od one koja je predviđena zakonskim odredbama. Procene uticaja na životnu sredinu nisu uradjene a veliki deo rudarskih aktivnosti se odvija pod formom istražnih radova.

Ponovo se čuje: Bor radi a Beograd se gradi

Slatinjani poučeni iskustvom rudarenja u Boru i otvaranjem novog rudika su u velikom strahu. Problemi su brojni. Kineska kompanija je angažovala advokatsku kancelariju koja osporava cene  za otkup zemljišta koja je propisala Republika Srbija. Ja to shvatam kao nepoštovanje državnih institucija“. Rekao je  Miodrag Živković iz Slatine i dodao:

Ponovo se čuje: Bor radi a Beograd se gradi

“ Radnici kompanije Ziđin ne mare na njihove apele i tvrde da za sve radove imaju potrebne građevinske dozvole nadležnih institucija. Apelujemo na nadležne, da ako su već izdali takve dozvole, izađu na teren i provere trenutnu situaciju.

Formiraće se radna grupa koja će izaći na teren i utvrditi sve činjenice i probleme

Prema rečima gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića, rudarska inspekcija je bila na terenu, dat je rok za rešavanje pojedinih problema. Ocenio je do sada najveća kočnica bila nedostatak konkretnih razgovora meštana sa kompanijom Ziđin. Ove nedelje će i predstavnici lokalne samouprave izaći na teren. Grad Bor će preduzeti sve što može u svojoj nadležnosti da pomogne meštanima. A o problemima će obavestiti i nadležna ministarstva.

Ponovo se čuje: Bor radi a Beograd se gradi

Rešenje za sve probleme postoji, moramo zajedno da reagujemo i meštani i grad Bor. Formiraće se radna grupa koja će izaći na teren i utvrditi sve činjenice i probleme koji treba da se reše, pozvati kompanije koje rade na teritoriji MZ i tražiti rešenja“. Rekao je gradonačelnik Aleksandar Milikić i dodao: 

„Ovih dana ćemo obići sve Mesne zajednice. Gde god postoji problem tražićemo da se uključe oni koji su nadležni i odgovorni. A sve u cilju da se reše svi problemi. Mi se kao grad maksimalno uključujemo. A za sve ono što nije u nadležnosti grada izvestićemo nadležna ministarstva. Zajedno moramo da vodimo brigu i o našim meštanima. Ali i o razvoju rudarstva na teritoriji Bora, a sve u interesu građana“.

Оставите одговор